Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Rosolová: Nemusím mít nejrychlejší čas, abych vyhrála

Praha - Před dvěma lety v Paříži se senzačně stala halovou mistryní Evropy v běhu na 400 metrů a Denisa Rosolová ví, že na nadcházejícím šampionátu v Göteborgu se situace může klidně opakovat. Cítí se rychlejší, i poslední tréninky se jí líbily a těší se, až ji velká konkurence vyhecuje. Mezi soupeřkami bude také její dlouholetá tréninková parťačka Zuzana Hejnová, kterou čeká první velký závod pod novým koučem.

Denisa Rosolová
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Před dvěma lety s Rosolovou nikdo nepočítal. Prožívala přerod z dálkařky a vícebojařky ve čtyřstovkařku, minulý rok se z ní nakonec stala běžkyně na 400 metrů překážek. Na hladký závod se ale Rosolová na HME těší, byť se jí žádný letos pořádně nepovedl a na kontě má čas 52,55 sekundy. V Paříži 2011 jí časomíra naměřila výkon 51,73 sekundy. "Musím doufat, že mi závod sedne, že to nebude žádná velká strkanice."

Ale právě odvaha při závěrečném spurtu před dvěma lety, když si loktem odstrčila agresivní ruskou soupeřku Olesju Krasnomovecovou, ji vynesla mezi atletickou smetáku. "Změnilo mi to trochu atletický život, protože mě začali brát na velké mítinky a tam se člověk otrká a získá zkušenosti," uvedla Rosolová. "Člověk v hale musí uvažovat, jak běžet, kdy předběhnout, je to víc kontaktní."

Rychlostně je na tom dobře. "Tréninky tomu odpovídaly. Běžela jsem i rychlou dvoustovku a dokonce i pětistovku, což je na mě hodně dobrý," uvedla. "Jen mi od začátku nesedl žádný závod," řekla k mítinkům v Moskvě a ve Stockholmu. "Když budu s někým v kontaktu, tak se přece jen běží jinak. Já to sama neumím."

Cítí, že stejně jako před dvěma lety není považována za favoritku. To Hejnová je časem 52,13 sekundy z Vídně v aktuálních evropských tabulkách pátá. "Holky loni taky běhaly skoro o sekundu rychleji než já a potom to bylo úplně jinak. Člověk nemusí mít úplně nejlepší čas, aby tam dokázal vyhrát," prohlásila Rosolová.

Hejnová pro ni bude stejnou soupeřkou jako ostatní. Byť spolu léta běhaly ve skupině Rychlý holky, než bronzová medailistka z OH odešla k Daliboru Kupkovi. "Já už to teď nijak neřeším. Říkala jsem, že je to spíš dobře pro Českou republiku," uvedla. Potkat se mohou až ve finále.

Na zatím životní zlatou medaili vzpomíná ráda. "Občas se podívám na video, abych to měla v živé paměti," přiznala. Možná si ho pustí i před odletem do Švédska. "Na nějaké to nabuzení," usmívala se opora štafety, která v Göteborgu rovněž může útočit na medaili. "Bude to ale náročné kvůli našlapanému časáku," upozornila.

Je nám líto, video expirovalo.
Rosolová bude v Göteborgu obhajovat prvenství
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články