Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Rosolová královnou pařížské čtvrtky, Bába stříbrný

Paříž – Naprosto nečekaně se stala Denisa Rosolová halovou mistryní Evropy v běhu na 400 metrů. V pařížském finále dnes zvítězila v osobním rekordu 51,73 sekundy před dvojicí ruských soupeřek. Na první místo se prodrala v posledních metrech závodu, ačkoli po nepovedeném seběhu strávila hodně času obíháním soupeřek ve vnější dráze na hranici třetí a čtvrté pozice. Český výškař Jaroslav Bába je halovým vicemistrem starého kontinentu poté, co dnes šestadvacetiletý atlet v Paříži přeskočil 234 centimetrů. Trumfnul ho už jen favorizovaný Ivan Uchov z Ruska. V taktické bitvě o zlato se Bába pokoušel i o český rekord, ale laťku na 238 ani 240 centimetrech nakonec nezdolal. Třetí skončil další Rus Alexandr Šustov rovněž výkonem 234 cm.

Rosolová, která získala před čtyřmi lety na halovém evropském šampionátu bronz v dálce, dnes triumfovala na čtvrtce v osobním rekordu 51,73 sekundy, kterým se zlepšila o téměř půl sekundy. Na první místo se prodrala v posledních metrech závodu, když ve druhém kole prokázala, že má dostatek sil na útok, který završila v cílové rovince. V jejím závěru o sedm setin předstihla ruskou favoritku Olesju Krasnomovecovou, třetí skončila další ze silné ruské výpravy Ksenia Zadorinová.

Denisa Rosolová po doběhu:

"Já jsem chtěla strašně moc být do třetího místa a věděla jsem, že Rusky do toho půjdou."

Český skokan procházel soutěží s naprostou lehkostí a všechny postupné výšky včetně 234 cm zdolal napoprvé. V tu chvíli dokonce vedl, protože Uchov předtím jednou zaváhal, ale ruský obhájce prvenství pak 236 i 238 čistě zdolal a český rekordman, který 236 shodil jen velice těsně, byl nucen takticky zvyšovat. Jeho další skoky už byly beznadějné, stejně tak neuspěl ani Uchov s atakem světového rekordu 244 cm.

Jaroslav Bába po stříbrném úspěchu:

"Snažil jsem se, co to šlo, ale on (Uchov) je halový démon a nejde asi letos porazit. Takže já jsem nakonec spokojený, pro mě je to takové malé vítězství, on je někde jinde."

Z kvalifikačních soutěží postoupili do nedělních finále tyčkařka Jiřina Ptáčníková a mílař Jakub Holuša. Přítelkyně překážkářského šampiona Petra Svobody překonala na třetí pokus kvalifikační limit 455 centimetrů a jako poslední zkompletovala devítičlenné pole finalistek. Holuša si v rozběhu na patnáctistovce pohlídal druhé přímé postupové místo v čase 3:47,39.

Z rozběhů na 60 metrů postoupili do semifinále dva ze tří českých reprezentantů. Libor Žilka prošel do dalšího kola přímo ze čtvrtého místa ve svém běhu (6,71), Jan Veleba byl sice o dvě setiny rychlejší, ale jako pátý muž ze svého závodu musel čekat, zda se vejde mezi čtveřici sprinterů s nejlepšími časy. Žilka v semifinále svůj čas z rozběhu ještě o tři setiny vylepšil, na postup do finále to ale nestačilo a český sprinter obsadil celkově 10. místo, Veleba svůj čas z rozběhu nepotvrdil a nakonec skončil 15.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články