Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rosolová a Maslák jsou v Istanbulu ve finále čtyřstovky

Istanbul - Čeští atleti Denisa Rosolová a Pavel Maslák poběží finále závodu na 400 metrů na halovém mistrovství světa v Istanbulu. Oba byli ve svých semifinále druzí; Rosolová v času 52,79 sekundy, Maslák proběhl cílem za 46,49 sekundy. O první vrchol šampionátu se postarala ukrajinská pětibojařka Natalia Dobryňská, která vytvořila nový halový světový rekord 5 013 bodů a jako první překonala pětitisícovou hranici. Dvacet let staré dosavadní maximum Rusky Iriny Bělovové překonala o 22 bodů a poprvé v historii tak zlomila hranici 5 000 bodů. Mistrem světa ve vrhu koulí je Američan Ryan Whiting za rovných 22 metrů.

Denisa Rosolová
zdroj: ČTK

Úřadující halová mistryně Evropy Rosolová vyhrála svůj rozběh, stejně jako Maslák na téže trati a Jakub Holuša na osmistovce. Těžkou úlohu naopak nezvládla půlkařka Lenka Masná, které se nepodařilo postoupit z rozběhu do finále. Rosolová uspěla v rozběhu v boji loktů při klíčovém seběhu po prvním dvousetmetrovém okruhu a na prvním místě doběhla až do cíle. V semifinále tak měla výhodnou pátou dráhu a k postupu do finále jí pomohla i skutečnost, že byla v nejpomalejším běhu. V cílové rovince porazila ve finiši Jamajčanku Dominique Blakeovou.

Denisa Rosolová:

"Holky to strašně nakoply, já chtěla jít na první místo, ale pak jsem radši zvolnila, abych měla síly na závěr. A to se povedlo. V závěru jsem nic nepošetřila. Kdyby z toho bylo třetí místo, budu nadšená. Bude to ale hodně těžké."

Jednadvacetiletý český rekordman Maslák si také počínal jako ostřílený závodník. V rozběhu seběhl jako první a postoupil bez potíží do semifinále časem 47,00 sekundy. "První místo je dobré, chtěl jsem ho kvůli nasazení pro večerní semifinále. Mohl bych běžet rychleji, ale netuším, kolik mi zbylo sil. Nemám tolik zkušeností," konstatoval Maslák. Svůj závod rozběhl tak, že všem po prvním kole utekl. V závěru mu sice chyběly síly, ale postupovou pozici nakonec uhájil a odrazil nápor třetího Brita Richarda Bucka.

Pavel Maslák:

"Chtěl jsem postoupit z prvního místa, což se nepovedlo. Na dvoustovce jsem zvolnil, abych měl síly na konci, ale to byla asi chyba. Na finále jsem si věřil hodně, ale nechtěl jsem to nikde rozhlašovat, aby si lidé nemysleli, že jsem namyšlený. Tušil jsem, že to řada favoritů pokazí."

Výborně bojuje na šampionátu také dvacetiletý nováček Adam Sebastian Helcelet, který je po prvním dnu sedmiboje a čtyřech disciplínách na čtvrté pozici jen 12 bodů za bronzovým místem. Na kontě má 3 277 bodů hlavně díky osobnímu rekordu ve výšce 206 cm a poprvé v životě by mohl překonat hranici 6 000 bodů. Vede Američan Ashton Eaton, ale jeho snaha o světový rekord zřejmě nevyjde kvůli nevýrazné stovce, zaviněné i problémy se startovacím zařízením, a výšce (203). Přesto jasně vede součtem 3 654 bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v halové atletice 2012 Turecko

Holuša si ve svém běhu počínal zkušeně. Polovinu trati se "vezl" na druhém místě, v závěru zrychlil a v času 1:50,49 minuty nečekaně porazil Etiopana Mohammeda Amana a Ismaila Ahmeda Ismaila ze Súdánu, kteří platí za favority celého závodu. "O takovém průběhu závodu jsem snil. Bylo to z mé strany kontrolované, sebevědomé, tak na 80 procent mých možností," řekl Holuša, který obhajuje páté místo z HMS v Dauhá.

Na půlce žen se z rozběhů postupovalo rovnou do boje o medaile a na to Masné čas 2:03,08 minuty nestačil. "Čas je pro mě zklamáním," litovala česká běžkyně, která skončila celkově desátá.

Natalia Dobryňská
zdroj: AP autor: Michael Probst

Mezi britskou rekordmankou Jessicou Ennisovou a olympijskou vítězkou v sedmiboji z Pekingu Dobryňskou se rozhořel velký souboj. Britka rovněž útočila na překonání světového rekordu, ale svou snahu zničila při nepovedeném skoku dalekém (619), v němž naopak Ukrajinka excelovala (657). Přestože Ennisová běžela skvělou osmistovku za 2:08,09 sekundy, na vítězství to už nestačilo. "Byla jsem hodně sebevědomá, věřila jsem si, že bych ten světový rekord mohla udělat," prohlásila po závodu Dobryňská.

"Už dlouho jsem byla mentálně připravená na takový výkon," konstatovala vítězka, která si po zlatu z Pekingu připsala druhý titul na vrcholné akci. Zklamaná Ennisová ovládla první tři disciplíny až do problémové dálky. "Je to nejhorší pocit v mé kariéře. Vidět se na prvním místě, a pak zničehonic na druhém. Doufám, že se z tohoto nezdaru poučím," prohlásila především směrem k olympijským hrám na domácí půdě. "Tam rozhodně druhá být nechci," ujistila.

Konečné výsledky halového MS:

Koule muži: 1. Whiting (USA) 22,00, 2. Storl (Něm.) 21,88, 3. Majewski (Pol.) 21,72.

Pětiboj ženy: 1. Dobryňská (Ukr.) 5013 - světový rekord (60 m př.: 8,38 - výška: 184 - koule: 16,51 - dálka 657 - 800 m: 2:11,15), 2. Ennisová (Brit.) 4965 (7,91 - 187 - 14,79 - 619 - 2:08,09), 3. Skujyteová (Lit.) 4802 (8,57 - 190 - 16,26 - 624 - 2:19,99).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články