Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rodina Semenyaové odsoudila pochybnosti o jejím pohlaví

Berlín - Rodina atletky Caster Semenyaové a zástupci Jihoafrického olympijského výboru se ohradili proti pochybnostem, které vznikly kolem pohlaví čerstvé mistryně světa v běhu na 800 metrů. Podle nich je osmnáctiletá běžkyně žena a testy, které kvůli podezřelému výkonnostnímu skoku a téměř mužské muskulatuře nařídila Mezinárodní atletická federace IAAF, ostře odsoudili.

"Je moje malá holčička. Vychoval jsem ji a nikdy jsem nepochyboval o jejím pohlaví. Je žena a můžu to milionkrát zopakovat," řekl otec Jacob Semenya. "Doufám, že ji nechají na pokoji. Po dlouhé době mají lidé v Jižní Africe někoho, na koho mohou být pyšní, a místo toho ji kritici pomlouvají. To není fér," uvedl. 

"Když se zeptáte kohokoliv z naší vesnice, tak vám všichni řeknou, že Caster je dívka," řekla atletčina matka Dorcus. "Lidé si můžou říkat, co chtějí, ale já vím, kdo a co je moje dítě zač," dodala.



Záležitost se nelíbí ani vedení Jihoafrického olympijského výboru, jehož prezident Gideon Sam se postavil za Semenyaovou. "Na jejím výkonu je obdivuhodné, že se nenechala rozhodit pomluvami v médiích. To, jak s ní bylo zacházeno v den jejího prvního velkého závodu, se nám vůbec nelíbí," uvedl. "Až bude mít IAAF výsledky, musí je zveřejnit, aby mohla hodit za hlavu všechny ty hnusné pomluvy," dodal Sam.

Je nám líto, video expirovalo.
Lékař Vladimír Heinz o kuriozním skandálu na MS
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články