Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Revizi rekordů nechceme, říká atletická federace NACAC

San Juan (Portoriko) – Severoamerická, středoamerická a karibská atletická asociace (NACAC) odmítá reformu rekordů navrženou evropskou asociací. Prezident NACAC Víctor López také nechce, aby o tomto návrhu jednala rada mezinárodní federace IAAF při srpnovém MS v Londýně.

Finiš běhu na 1500 m
zdroj: Reuters autor: Pawel Kopczynski

Zpřísnění požadavků na uznávání rekordů by prakticky znamenalo vymazání všech rekordních výkonů dosažených před rokem 2005. Jedním z požadavků je totiž návrh, že by musel být "rekordní" vzorek sportovce uchováván minimálně deset let pro případné opakované dopingové testy. To se děje právě až od roku 2005.

Plány na změny vyvolaly řadu negativních reakcí mezi držiteli současných rekordů. Návrh, s nímž evropská asociace přišla na začátku května, podporuje šéf světové atletiky Sebastian Coe. Schválit by ho muselo všech šest kontinentálních federací, ale NACAC se postavila proti. "Pokud by takový návrh byl na stole IAAF, zajistili bychom, aby byl ochráněn zájem atletů, kteří drží uznávané rekordy a kteří mají respektovaný status čistých atletů," uvedl López.

Rada IAAF by se tímto návrhem měla zabývat v srpnu v Londýně, ale López nechce, aby se tím odváděla pozornost od mistrovství světa. "Odpoutávalo by to pozitivní mediální pozornost od skvělého světového šampionátu, který v Londýně bude, na němž se Usain Bolt rozloučí s největší sprinterskou kariérou v historii našeho sportu," prohlásil.

Čeští atleti aktuálně drží čtyři světové a dva evropské rekordy. Světovými rekordmany jsou Jan Železný a Barbora Špotáková, Jarmila Kratochvílová a Helena Fibingerová. Kratochvílová má navíc halový evropský rekord a Roman Šebrle je evropským rekordmanem. Světový rekord by zůstal jen Špotákové. Jako jediná svého výkonu dosáhla po roce 2005, hod dlouhý 72,28 metru předvedla v září 2008 ve Stuttgartu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články