Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rekordní koulař Staněk: Být v takové společnosti je příjemné

Praha – V pátek překonal Tomáš Staněk na mítinku v Schönebecku výkonem 22,01 metru bezmála 30 let starý český rekord, hned v pondělí pak zvítězil vrhem dlouhým 20,98 metru na Memoriálu Josefa Odložila. "Je příjemné dostat se do takové společnosti koulařů," přiznal Staněk, který se přirovnal k "českému šmudlovi".

Sport
zdroj: ČT4

"Konečně také český šmudla překonal 22 metrů," radoval se Staněk na německém mítinku. Věděl, že jeho vrh bude blízko osobního rekordu, ale takovou dálku nečekal. "Že to bude český rekord, jsem moc netušil," uvedl Staněk.

Ví, že do síly amerických koulařů má ale ještě daleko. "Hlavní deviza je váha, protože se můžete líp opřít do koule. Americká síla je trochu jinde, než u všech ostatních," řekl. Rozdíl? Třeba 20 kilogramů.

Věří však, že se může ještě zlepšit. "Ten pokus nebyl na mou obvyklou rychlost, byl pomalejší, ale o to uvolněnější. Šel do koule tak, jak by měl. Jediné, jak to zlepšit, je udělat to stojně technicky jako tenhle, ale zrychlit to a možná časem zesílit," popsal.

Je nám líto, video expirovalo.
Koulař Staněk v SZ: Takový hod jsem nečekal

Než padl český rekord ve vrhu koulí, trvalo třicet let. Stříbrný medailista z halového šampionátu v Bělehradu Staněk mítink suverénně vyhrál například i před Němcem Davidem Storlem, dvojnásobným mistrem světa.

O osm centimetrů pak překonal svého bývalého trenéra Remigia Machuru, který české maximum držel od roku 1987. Machura dříve přiznal vědomé užívání dopingu. "Měl jsem z toho velkou radost. Nejen ho přehodit, ale chtěl jsem tím i tu kouli trochu očistit. Tím, že to byl můj bývalý trenér, to byla další věc. Na 22metrovou hranici se chce každý dostat. Tím, že se to povedlo smáznout v jednom závodě, to jsem explodoval radostí."

Dařilo se mu i na pražském Memoriálu Josefa Odložila, který rovněž vyhrál. Spokojený ale nebyl. "Byly to pokusy z únavy. Asi mi dojelo soustředění a závod v Německu, dost mě bolely nohy, celkově jsem házel špatně. Točil jsem se, nebylo to ono," prohlásil.

Sport
zdroj: ČT4

I tak ho ale stříbro z halového evropského šampionátu nakoplo. "Líp se trénovalo, méně to bolelo a myšlenka, že tam proběhl úspěch, mně hnala dál. Stačilo se nezranit, což se povedlo a doufám, že to tak bude dál."

Aktuálně se zlepšil hlavně v trhu. "Asi o dvacet kilo. Začal jsem ho kvůli dynamice dělat hodně. Jinak jsem na svých obvyklých osobácích. Házím různými hmostnostmi a tam jsem se skoro na každé kouli posunul," uvedl Staněk.

Závodníkovi pražské Dukly patří třetí pozice ve světových tabulkách za rok 2017, první je o 56 centimetrů lepší americký koulař Joe Kovacs. Svěřenec kouče Petra Stehlíka v posledních dvou letech stále posouvá svá maxima v hale i venku. Nově stanoveným českým rekordem překonal Staněk svůj dosavadní nejlepší výkon o více než půl metru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články