Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rekordmanka Vrzalová: Polka mi dýchala na záda a já věděla, že musím běžet fakt rychle

Kdo z diváků přišel pozdě, unikla mu velká událost. Simona Vrzalová zaběhla na Czech Indoor Gala nový domácí rekord na 1500 metrů, když předchozí halové maximum překonala o 49 setin. V cíli závodu Vrzalová zářila. Ocenila rychlost vítězné Polky Sofie Ennaouiové a nastínila své ambice pro halový šampionát v Glasgow.

Simona Vrzalová
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Program Czech Indoor Gala se sotva rozebíhal, fanoušci se teprve zahřívali. Vrchol dne v ostravské atletické hale na sebe nenechal dlouho čekat: jen 1500 metrů a čtyři minuty, pět vteřin a 73 setin. To byly parametry, které na oválu splnila Simona Vrzalová. Česká mílařka mohla za cílovou čarou začít pózovat. Právě překonala český halový rekord.

"Bylo to úžasné, běželo se mi skvěle. Ani jsem si nepřišla nijak extra unavená," říkala do mikrofonu pro Český atletický svaz. Vrzalová táhla tempo prakticky po celou dobu závodu. Nevrhla se za vodičkou, ale hnala se tak, že jedna soupeřka za druhou odpadala. Když začala vlát i Slovinka Maruša Mišmašová, zbyla za Vrzalovou už jen polská hvězda Sofia Ennaouiová.

Polka v závěru českou běžkyni přesprintovala, o vítězství ale v tomto případě zase tolik nešlo. Důležitější byla hodnota, na níž se v Ostravě zastavila časomíra. Ennaouiová zvládla 4:05,22, u Vrzalové se čas zastavil 51 setin později. Domácí rekord, který před osmadvaceti lety zaběhla v hale Ivana Kubešová, se tím stal minulostí.

Je nám líto, video expirovalo.
Rekordní běh Simony Vrzalové s ohlasem

V hale se mi nedařilo, ale v Glasgow chci do finále

Nové maximum Vrzalové je rychlejší bez jedné setiny o rovnou půlvteřinu. "Jsem ráda, že běžela Polka, která mi celou dobu dýchala na záda. Byl tam kontakt a já věděla, že musím běžet fakt rychle," popisovala nová česká rekordmanka. Sluší se dodat, že šlo o její druhý zápis v rozmezí dvou dnů: o víkendu totiž v Liévinu pokořila také rekord na kilometru.

"Kilometr jsem trochu čekala, ale patnáctistovku, to jsem si nemyslela, že zvládnu. Trochu jsem předpokládala, že se nikdo nebude držet vodičky," líčila také pro Českou televizi. "Věděla jsem, že mě Sofia před cílem předběhne, ale hodně mi to pomohlo psychicky, protože jsem věděla, že musím běžet nadoraz," dodala Vrzalová.

Následovaly logické otázky: dokáže formu udržet a přenést do skotského Glasgow, kde se v prvních březnových dnech uskuteční evropský halový šampionát? O ambicích má jasno. "Chtěla bych se tam dostat do finále a mile v něm překvapit nějakým hezkým umístěním," říká atletka, která se donedávna živila jako prodavačka ve večerce svých rodičů. 

Simona Vrzalová v objetí s trenérem Augustinem Šulcem
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Přitom dobře ví, že na halových šampionátech jí to v minulosti nešlo. Před dvěma lety v Bělehradě skončila desátá, na loňském mistrovství světa v Birminghamu pak neprošla rozběhy. "Na halových šampionátech se mi zatím vůbec nedařilo. Cíl je dostat se tam do finále a předvést co nejlepší výkon," zní od Vrzalové.

Ještě předtím ji ale již o nadcházejícím víkendu čeká domácí šampionát. Bude to poslední test před mistrovstvím Evropy – poslední ukazatel aktuální závodní formy. "Představím se na osmistovce, a pak uvidím, jestli poběžím i patnáctistovku. Ale spíš ano," říká Vrzalová před dalšími závody v Ostravě. Na Czech Indoor Gala ukázala, že připravená je více než dobře.

Zdroj
ČT sport, Česká atletika

Hlavní zprávy

Nejčtenější články