Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Rekordmana Staňka čeká v Lausanne letošní premiéra na Diamantové lize

Lausanne - Čtyři čeští atleti budou na startu mítinku Diamantové ligy v Lausanne. O body do seriálu budou podruhé letos usilovat oštěpařka Barbora Špotáková s překážkářkou Zuzanou Hejnovou, které mají na kontě shodně čtvrté místo z Eugene, a tyčkař Michal Balner, jenž bude napravovat neúspěch z Paříže, kde neskočil základní výšku. Českého rekordmana ve vrhu koulí Tomáše Staňka čeká letošní premiéra a teprve druhý start v Diamantové lize v kariéře.

Tomáš Staněk
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Svěřenec Petra Stehlíka se v prestižní sérii představil jen v roce 2015 v Římě, kde skončil třetí. Letos už patří mezi hlavní hvězdy disciplíny a ve Švýcarsku proti němu bude stát ta úplně největší, Ryan Crouser.

Olympijský vítěz vede tabulky výkonem 22,65, v pěti ze šesti závodů překonal 22 metrů. A čtyřiadvacetiletý Američan se netají touhou pokořit třiadvacetimetrovou hranici. "Těch 23 metrů je na dohled a já se nezastavím u světového rekordu (23,12)," řekl Crouser.

Staněk je s nedávným národním maximem 22,01 třetí v tabulkách, na startu budou ještě další dva vrhači s osobním rekordem za 22 metrů - dvojnásobný mistr světa David Storl z Německa, a bronzový olympijský medailista a halový mistr světa Tom Walsh z Nového Zélandu.

Ilustrační foto

Dvojnásobná mistryně světa Hejnová má přání vylepšit letošní maximum v běhu na 400 metrů překážek 54,50, s nímž momentálně nepatří do první desítky žebříčku. Úvod její sezony poznamenaly změna trenéra a také potíže s achilovkou, kvůli které vynechala ME družstev.

Na startu budou mimo jiné dvě nejrychlejší ženy sezony Dalilah Muhammadová (52,64) a Shamier Littleová (52,75), aktérky červnového historického závodu při americkém šampionátu. V něm se poprvé dostaly tři překážkářky pod 53 sekund (ještě Kori Carterová 52,96).

Špotáková půjde do závodu s třetím nejlepším výkonem mezi přihlášenými (65,14). Dál letos hodily mistryně Evropy Taťjana Chaladovičová z Běloruska (66,30) a olympijská vítězka Sara Kolaková z Chorvatska (65,23), obě ji také porazily v dosavadním jediném závodě Diamantové ligy v Eugene.

Balner nedávno skočil letošní české maximum 580, ale v sobotu v Paříži zůstal bez platného pokusu. Závod ve Švýcarsku bude další příležitostí pro světového rekordmana Renauda Lavillenieho z Francie k zisku skalpu Američana Sama Kendrickse. Na předchozích mítincích Diamantové ligy v Šanghaji, Eugene i Paříži za ním skončil druhý.

Hlavní program tradičního mítinku Athletissima začne ženským oštěpem v 19:40, koulaři zahájí soutěž o pět minut později. Poslední disciplínou bude ve 21:40 mužská čtvrtka, na níž se poprvé v sezoně představí světový rekordman Wayde van Niekerk. Olympijský vítěz z JAR dosud startoval jen v kratších sprintech a formu prokázal na ostravské Zlaté tretře, kde na netradiční trati 300 metrů zaběhl nejlepší čas historie 30,81.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články