Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rekordman Makau chce do roka zvládnout maraton za 2:02

Praha - Magická dvouhodinová hranice v maratonu asi ještě nějakou dobou odolá, ale čerstvý světový rekordman Patrick Makau vyhlásil útok na čas dvě hodiny a dvě minuty. Keňský běžec při návštěvě Prahy prohlásil, že by tento výkon rád předvedl v nejbližším roce. Šestadvacetiletý Makau zvítězil na konci září v Berlíně v čase 2:03:38 a překonal dosavadní rekord Etiopana Haileho Gebrselassieho o 21 sekund. "Momentálně není cílem zaběhnout maraton za dvě hodiny, ale za dvě hodiny a dvě minuty. Pokud vše půjde, tak bych to rád pokořil do jednoho roku," řekl Makau.

Patrick Makau
zdroj: ČT4

Makau vrátil světový rekord do keňských rukou po čtyřleté pauze, kdy dvakrát vylepšil maximum Gebrselassie. Předtím měl světový rekord v držení slavný Paul Tergat, který ho vytvořil v roce 2003 rovněž v Berlíně. Proto Makau doma vzbudil obrovské nadšení. "Samozřejmě, dostal jsem mnoho gratulací od kamarádů, známých ale i od členů vlády. V Keni jsou všichni rádi, že je rekord doma," usmál se běžec.

Potvrdil, že mezi běžci Keni a Etiopie panuje velká rivalita. "Vždycky byla a je veliká. Je cítit i během závodu a v osobním kontaktu mezi běžci," řekl Makau. O rekord ho málem koncem října připravil krajan Wilson Kipsang, který ve Frankfurtu za jeho časem zaostal jen o čtyři sekundy. "Je to nevyzpytatelné, zlepšují se všichni," odvětil Makau na otázku, kdo by ho mohl o rekord připravit.

Je nám líto, video expirovalo.
Makau zlepšuje formu

Po úspěchu v Berlíně prohlásil, že by se rád stal příští rok v Londýně olympijským vítězem. Bývalý mistr světa v půlmaratonu ale netuší, jestli se dostane do nominace, i když by mělo jít spíše o formalitu. "Ještě nejsou stanovena nominační kritéria, ale udělám vše, abych na olympiádu jel," prohlásil Makau. "Rivalitu v týmu vítám, jenom mě to může burcovat k lepším a lepším výkonům."

Teoreticky by Makau mohl v Praze absolvovat jarní půlmaraton. Zatím ale nezná svůj program vzhledem k olympiádě, takže nedokázal říct, zda přijede. Makau odpovídal rovněž na otázky fanoušků Pražského mezinárodního maratonu, které zajímalo, jak trénuje, ale i kdy naposledy dobíhal autobus. "Už je to několik let, co jsem vůbec autobusem jel. Buď jenom běhám, a když ne, tak jedu autem," řekl běžec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články