Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Raději silnici než dráhu. Stewartová myslí i na olympijský maraton

Moira Stewartová se na MS v půlmaratonu zařadila na třetí místo historických českých tabulek. Vynikající výsledek českou vytrvalkyni přesvědčil o potenciálu pro silniční závody. Stewartová si dokonce pohrává s myšlenkou, že by se na olympijské hry v Tokiu pokusila kvalifikovat v maratonu. 

Moira Stewartová
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Teprve v září přitom pětadvacetiletá závodnice běžela poprvé půlmaraton. Tehdy se v Bratislavě uvedla časem 1:12:48 a zařadila se na páté místo českých historických tabulek. V sobotu v Gdyni se v této statistice posunula výkonem 1:11:08 na třetí místo, před ní zůstaly jen Eva Vrabcová Nývltová a Alena Peterková. Od národního rekordu ji dělilo sedm sekund.

Proto právě na silnici vidí svoji budoucnost. "Musím se přiznat, že na to koukám teď trošku jinak. Samozřejmě nějaké dráhové závody jako extraligu nebo republiku absolvuji, ale momentálně vidím větší potenciál na té silnici. Od začátku spolupráce s trenérem Vaškem Janouškem bylo jasné, že nakonec na silnici skončím, a tento výsledek to nejspíš o něco urychlil. Je to zábavnější než závodit na dráze. Závod utíká rychleji," řekla.

Pětinásobná česká mistryně v běhu na 10 000 metrů na dráze, která letos poprvé vyhrála i silniční mistrovskou desítku z Běchovic do Prahy, možná se silnicí spojí i svůj olympijský sen. "Kvalifikovat se na desítku bude hodně těžké, takže tak maličko začínáme s trenérem uvažovat nad maratonem. Musíme to pořádně promyslet," přemítala.

Po MS v půlmaratonu se běžkyně z česko-skotské rodiny chystá na další soustředění. "Teď bych měla jet se svou tréninkovou skupinou zhruba na deset dní do Krkonoš. Následně mě čekají dva týdny na Zadově a uvidíme, jak to bude vypadat s krosovým šampionátem," doplnila.

Mistrovství České republiky v přespolním běhu by se mělo uskutečnit 21. listopadu v běchovickém lesoparku. Jeho osud je ale kvůli zhoršené epidemiologické situaci v Česku nejistý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články