Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Půlmaraton poběží rekordní počet běžců, mezi nimi i Pavel Nedvěd

Praha - Rekordní počet osm a půl tisíce běžců se přihlásil na dnešní 12. ročník pražského půlmaratonu. Mezi účastníky závodu na 21,097 kilometru nebude chybět bývalá fotbalová hvězda první velikosti Pavel Nedvěd ani primátor hlavního města Pavel Bém. O prolomení magické hranice jedné hodiny se chtějí pokusit favorizovaní Keňané Wilson Kwambai a Joseph Maregu, přičemž oba již půlmaraton pod hodinu několikrát zaběhli. Přímý přenos vysílá ČT4 od 11:50.

Zatímco první ročník v roce 1999 absolvovalo jen 980 běžců, ten letošní zaznamenal rekordní účast, která je o 36 procent vyšší než loni. Na startu půlmaratonu, jenž se poprvé poběží jako "zlatý závod" Mezinárodní atletické federace IAAF, bude přes osm tisíc běžců z 68 zemí. Vedle obou Keňanů, kteří chtějí pokořit loňský rekord (1:00:07), bude třeba i Etiopan Yemane Tsegay Adhane, čtvrtý z maratonu na loňském MS v Berlíně.

Na závod se chystá i jedenačtyřicetiletý český vytrvalec Róbert Štefko. "Zúčastňuji se vlastně každé akce v Praze, mám to kousek a je to pro mě příjemné se proběhnout. Člověk stále trénuje sám a takhle se proběhne v centru Prahy, je tu spousta dobrých běžců a dobrá atmosféra. Těším se, že si spolu zasportujeme, popovídáme, je to příjemná změna. Byla by hloupost takový běžecký svátek nevyužít," řekl Štefko.

I mezi ženami jsou favoritky z Keni

Na atak ženského rekordu 1:09:03, který také padl v minulém roce, se chystají Keňanky Rose Jerotichová a Genoveva Jelagatová. Hlavní českou nadějí bude Petra Kamínková. Snahu o pokoření rekordu vyhlásil i nevidomý keňský běžec Francis Thuo Karanja. Se svým bratrem Jamesem Kuriou, který mu dělá vodiče, chtějí pokořit nejlepší výkon mezi slepými běžci 1:10:29, jehož držitelem je sám Karanja.

Osobní účast přislíbil také prezident Václav Klaus. O doprovodný program se postará 18 kapel a tři diskžokejové. Pro běžce je nachystáno 20 tisíc litrů tekutin a 3,5 tuny ovoce.

12. ročník Pražského půlmaratonu
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články