Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ptáčníkovou mrzela jen těsná porážka od Isinbajevové

Tegu (Korea) - Prožila zvláštní sezonu jako na houpačce, ale vrchol roku se jí vydařil. Tyčkařka Jiřina Ptáčníková se v nejkvalitnějším finále historie mistrovství světa v Tegu neztratila a obsadila díky nejlepšímu letošnímu výkonu 465 centimetrů sedmé místo. Se světovou rekordmankou Jelenou Isinbajevovou z Ruska prohrála jen na pokusy a získala i cenné skalpy. Mohla pomýšlet na ještě lepší výkon, nebýt únavy, která ji dnes nečekaně přepadla.

Před finále si dala Ptáčníková jasný cíl, aby skončila do osmého místa. To se jí povedlo. "Ale s Jelenou (Isinbajevovou) jsem prohrála jen na pokusy, to jsem fakt naštvaná. Už se mi to jednou stalo," zlobila se trochu. "Ale jinak jsem moc spokojená," uvedla, neboť porazila silné Polky Moniku Pyrekovou a Annu Rogowskou či Němku Silke Spiegelburgovou.

Přitom to v průběhu soutěže ani nevypadalo, že by pátá tyčkařka z loňského halového MS v Dauhá i letního ME v Barceloně uspěla. Přepadla ji totiž velká únava. "Asi na mě dopadla aklimatizace, dopoledne jsem se cítila dobře, ale když jsem odpoledne vzala tyče do ruky, tak hotovo. Jako by mě přejel parní válec," popisovala pětadvacetiletá atletka.

Dlouho jí trvalo, než se rozcvičila. "Na 465 cm jsem měla trochu jiskru, ale ta rychle odešla. Možná jsme tu už dlouho, možná dusno, nevím proč," řekla Ptáčníková. Nepomohly ani čtyřlístky pro štěstí v nejvyšší nouzi od přítele překážkáře Petra Svobody, který finále sledoval v Čechách. "Pomyslela jsem na ně, když jsem skákala napotřetí 470 cm, ale nepomohlo to," krčila rameny. "Ale jsem opravdu ráda, že to tak dopadlo, i když to tak možná nevypadá, protože ta únava je pekelná."

I kdyby 470 cm Ptáčníková skočila, k medaili by si nepomohla. Ta visela o pět centimetrů výš. "Ale v té době už jsem byla taková nějaká bolavá. Připadám si jako babička, záda mě bolí, ruce také," líčila s úsměvem. Přesto ji trochu mrzí, že si neskočila osobní rekord, který má hodnotu 466 cm. "Výšku ty skoky měly, ale stojany jsem neodhadla," řekla.

Na Ptáčníkovou už čekají vychlazená piva

Ptáčníková se postarala o dosud nejlepší umístění české výpravy, ale věří, že ne na dlouho. "Pokud se něco vážného nestane, tak Zuzka (Hejnová) bude hodně vysoko. Troufám si říct, že i na medaili. Také Jarda (Bába) skákal krásně, sedmé místo rozhodně není konečná," míní a chystá se fandit. Nejdřív ale svůj úspěch oslaví. "Dám si vychlazený," těšila se na plzeňskou dvanáctku. "Zatím jsem si dala jen jedno a mám jich tam ještě pěknou řádku," smála se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články