Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ptáčníkové stačily k cestě do tyčkařského finále dva čisté skoky

Barcelona - Tyčkařka Jiřina Ptáčníková hladce postoupila do finále mistrovství Evropy. Limit 440 cm zdolala na první pokus svým druhým skokem v kvalifikaci a jako první ze všech 24 závodnic si zajistila účast v pátečním boji o medaile. Druhá česká zástupkyně Romana Maláčová skočila 425 cm, což na postup do pátečního finále nestačilo. V rozběhu na 800 metrů uspěl Jakub Holuša, který potvrdil roli favorita a druhý běh vyhrál v poměrně rychlém čase 1:47,94. Cílem sice proběhl jako druhý, ale po diskvalifikaci Nizozemce Roberta Lathouwerse, jenž se při divoké strkanici ocitl mimo ovál, se posunul na první místo. Semifinále ho čeká ve čtvrtek.

Sprinterka Kateřina Čechová nepostoupila na mistrovství Evropy v Barceloně z rozběhu na 100 metrů, časem 11,69 sekundy skončila celkově na 23. místě. Kdyby se přiblížila ke svému osobnímu maximu 11,44 z letošní sezony, mezi šestnáctku semifinalistek by se vešla. Překvapivě neuspěla ani vedoucí žena evropských tabulek v této sezoně 11,05 Alena Nevměržická, která skončila jen o dvě místa před Čechovou výkonem 11,63. Vypadla i další Běloruska Julia Nestěrenková, senzační olympijská vítězka z Atén.

V rozběhu na trati 3 000 metrů překážek vypadla Marcela Lustigová. Česká rekordmanka skončila ve druhém běhu osmá za 10:05,22 a k postupu časem jí chybělo téměř 12 sekund. Kladivářka Lenka Ledvinová byla v první kvalifikační skupině klasifikována na posledním desátém místě výkonem 60,74 metru a ve finále bude s největší pravděpodobností chybět. Ve druhé skupině se představí Kateřina Šafránková.

Trojnásobným ruským úspěchem skončil na atletickém mistrovství Evropy v Barceloně závod v chůzi žen na 20 km. Pro suverénní prvenství si v parném počasí došla olympijská vítězka z Pekingu a dvojnásobná světová šampionka Olga Kaniskinová před krajankami Anisjou Kirdjapkinovou a Věrou Sokolovovou.

Pětadvacetiletá Kaniskinová, která byla před čtyřmi roky v Göteborgu druhá, dnes vyhrála s náskokem jedné minuty a 11 sekund. V polovině závodu vedla o deset sekund a pak se soupeřkám postupně stále více vzdalovala. Česká reprezentantka Lucie Pelantová skončila na 16. místě, jako poslední ze závodnic, které došly do cíle. Zuzana Schindlerová onemocněla angínou a na start nenastoupila.

Ruské atletické reprezentantky
zdroj: ČTK/AP
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články