Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Ptáčníková bojuje se zadním stehenním svalem, na ME ale chce jet

Praha - Tyčkařku Jiřinu Ptáčníkovou trápí bolest zadního stehenního svalu, přesto věří, že tento problém neohrozí její účast v Riu ani na ME v Amsterdamu. Po několika vyšetřeních je nicméně možné, že vynechá blížící se Pražskou tyčku, na které naopak nebude chybět Jan Kudlička.

Sval Ptáčníkovou zlobí už více než měsíc. "Před Táborem a také po Táboru se to zhoršilo," řekla s odkazem na víkendové MČR tyčkařka. Klíčový bude výsledek vyšetření magnetickou rezonancí. "V koutku duše doufám, že zítra nastoupím, protože vím, že na Pražské tyčce se dá skočit vysoko," připomněla loňský závod před Rudolfinem, kde předvedla 472 cm. Letos se závod vrací do spodní části Václavského náměstí.

Ptáčníková kvůli noze omezila trénink. "V Táboře jsem se rozcvičila a o noze nevěděla, ale nejhorší je pro mě ta pauza po rozcvičení a před prvním soutěžním skokem, který přijde vždy minimálně hodinu a půl potom," řekla. "Udržovat se je náročné, svaly zatuhnou a pak už se nemůžu rozběhnout. Musím to dát do kupy," dodala.

Letos se už třikrát dostala přes 460 cm. "Nepamatuju takový začátek," podotkla. S novým trenérem Pavlem Slukou zapracovala na nových technických věcech. I proto moc neuvažuje o tom, že by vynechala ME v Amsterdamu. Na kontinentálním šampionátu před čtyřmi lety v Helsinkách vyhrála. "Brečela jsem týden v kuse, když jsem vypustila Portland," řekla k halovému MS, kde letos nebyla kvůli nemoci. "Je čas to dořešit," uvedla.

Jan Kudlička
zdroj: ČT sport

Kudlička bude usilovat o šestý triumf

Kudlička je na tom o něco lépe, byť je v posledních dnech unavený z náročného tréninku. Loni na Pražské tyčce skočil 575 cm a bude útočit na šesté vítězství v řadě. "Je to super závod a jsem rád, že rozběh na Václaváku bude regulérní," upozornil na skutečnost, že sektor od loňské sezony odpovídá pravidlům IAAF a mohou se na něm skákat rekordy a limity. Může tak zaútočit na český rekord Michala Balnera 582 cm.

Čeští tyčkaři budou hlavními favority, ani Balner by neměl chybět, třebaže má potíže s ramenem. Ze zahraničních tyčkařů jsou nejlepší Lotyš Mareks Arents či dvojice Belgičanek Fanny Smetsová a Chloe Henryová. "Okolní země měly domácí šampionáty jako my v Táboře, takže byl problém někoho kvalitního sehnat do startovky," uvedl ředitel závodu Pavel Beran.

Chybět nebude sedmnáctiletá česká dorostenecká rekordmanka Amálie Švábíková, jejíž osobní rekord je 425 cm. Na Pražské tyčce bude skákat podruhé v životě, loni se jí nedařilo. "Doufám ve vylepšení mého rekordu," prohlásila sportovkyně, která se v zimě úspěšně věnovala snowboardcrossu. Letos ale už upřednostní tyč. "Bude to pro mě prvořadá disciplína. Budu se jí věnovat naplno, abych v tom něco dokázala, baví mě to," uvedla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články