Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

První medaile výpravy a hned zlatá. Tyčkařka Švábíková se stala juniorskou mistryní světa

Potvrdila svou formu. Osmnáctiletá Amálie Švábíková se stala v Tampere juniorskou mistryní světa ve skoku o tyči. Ve Finsku jako jediná překonala laťku ve výšce 440 centimetrů a je šestou Češkou v historii se zlatem z mistrovství světa juniorů.

Amálie Švábíková
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Už na domácí Pražské tyčce před týdnem atletka USK Praha útočila na juniorský rekord, ale 453 centimetrů nakonec nezdolala. Formu však potvrdila ve Finsku. Švábíková navázala na předloňský titul výškařky Michaely Hrubé.

Juniorskými mistry světa předtím byli také desetibojař Jiří Sýkora a chodkyně Anežka Drahotová v roce 2014, Denisa Rosolová ve skoku do dálky v roce 2004 a oštěpařka Jarmila Klimešová před osmnácti lety.

"Je to neskutečné. Přála jsem si třeba medaili, zaskákat na medaili, ale že vyhraju, to je asi sen každého," radovala se Švábíková.

Třetí juniorka letošních světových tabulek Švábíková soutěž zahájila chybou na základní výšce 410, ale příštích pět pokusů zvládla.

"Trošku jsem si oddychla, když jsem založila. Ale nečekala jsem, že to pak všechno půjde napoprvé, protože ty nervy a hlava..., to je strašné ve finále," svěřila se.

Je nám líto, video expirovalo.
Tyčkařka Amálie Švábíková je juniorskou mistryní světa

Další nezdary si připsala až při snaze o osobní maximum 451, než napotřetí opět uspěla. Tím překonala národní rekord v kategorii do dvaceti let. Jednou si pak zkusila i 460 cm.

"Řekla jsem si, že už nemůžu nic ztratit. Že k tomu padne ještě český rekord, to byla třešnička na dortu. Moc jsem si svoje poslední juniorské mistrovství užila," doplnila.

Soutěž vyhrála před největší papírovou favoritkou Lisou Gunnarssonovou ze Švédska, jež stejně jako bronzová Alice Moindrotová z Francie zdolala 435 cm.

Čtvrtkař Matěj Krsek také zdolal národní maximum časem 46,59 sekundy. Ovšem doběhl v semifinále na třetím místě a postup do finále na čas mu unikl o šest setin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články