Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Prohrál jsem si to sám, konstatoval Bába

Tegu – Velké rozčarování neskrýval výškař Jaroslav Bába poté, co skončil těsně za medailí. Problém nastal na výšce 229 cm, kterou skočil až na třetí pokus, zatímco bronzový medailista Trevor Barry tuto výšku vynechal. Zklamání ze sedmého místa na 400 metrů překážek neskrývala ani Zuzana Hejnová. Naopak oštěpař Vítězslav Veselý může být spokojený, v silné konkurenci se mu podařilo výkonem 81,64 metru postoupit do finále mistrovství světa.

Zuzana Hejnová (uprostřed)
zdroj: ČTK/AP autor: Anja Niedringhausová

"Stejně jako je špatné třinácté místo v kvalifikaci, těsně před branami finále, tak čtvrté místo je úplně stejné. Strašně mě mrzí, že se mi to nepovedlo. Je to kousek, ale je velký rozdíl mezi medailí a bramborou," snažil se Bába popsat své pocity.

Problém byl na výšce 229 cm, kterou skočil až napotřetí, zatímco překvapivý bronzový medailista Trevor Barry z Baham ji vynechal. "Dost mě překvapil, ale já jsem tam udělal dvě chyby a stálo mě to bednu," litoval Bába. Trochu ho prý rozhodil točící se vítr. "Blbě jsem na to běhal, ale třetí pokus jsem napálil, skočil jsem to v pohodě."

Čtvrté místo nakonec podle Báby není nejhorší. "Ale jsou tam chyby, jež musím do příštího roku vylepšit." Dnes se k němu štěstí obrátilo zády, přestože hlavně třetí skok na 235 cm byl nadějný. "Ale na kdyby se nehraje. Není to prvně," připomněl halové ME v Madridu 2005, kde byl také čtvrtý. "Je to nejlepší umístění na MS, ale štve mě to," prohlásil.

Jaroslav Bába
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Zuzana Hejnová doběhla sedmá

Hejnová přitom byla velkou medailovou nadějí. Vždyť na mítinku Diamantové ligy v Paříži zaběhla český rekord 53,29 sekundy, druhý nejrychlejší čas sezony na světě. Jenže pak začala mít problémy s Achillovou šlachou a na závěrečném soustředění v Nymburce se i proto příprava úplně nepovedla. 

Hejnová dnes přesto bojovala. Závod rozběhla dobře, ze zatáčky vybíhala na pátém místě a schylovalo se k jejímu tradičnímu útoku. Nad předposlední překážkou atakovala čtvrté místo, ale potom se skoro zastavila. "Když jsem chtěla po zatáčce zabrat, už nebylo z čeho," řekla. 

Zklamaná byla hodně. Sedmá totiž byla i na olympijských hrách v Pekingu a loni považovala čtvrté místo na ME v Barceloně za velký krach medailových ambicí. Dnes se jedná při čtvrtém startu na MS o její nejlepší výsledek.

"Na druhou stranu, kdyby mi někdo řekl, že budu ve finále mistrovství světa a v něm sedmá, tak neuvěřím. Myslím, že i tak je to dobrý výsledek. Co nadělám, prostě život jde dál. Budu zase trénovat, abych za rok na olympiádě byla ještě v lepší formě než tady," prohlásila.

Oštěpař Veselý postoupil do finále

Do finále se dostal jako jediný ze tří svěřenců Jana Železného, i když až na třetí pokus. "Zdramatizoval jsem si to. První rozběh mi nevyšel krok, byl jsem blízko odhodové čáry a myslel jsem si, že to bude krátký hod," komentoval pokus dlouhý 79,99 metru. "Věděl jsem, že i když se mi to nepodaří, tak to tam nějak urvu. Ale chtěl jsem jeden pokus, to nevyšlo." 

Při druhém nevydařeném pokusu si ublížil. "Zvrtla se mi noha, uvidím zítra ráno, jak to dopadne. Až se člověk vyspí, tak se bolístky ukážou. Není to nateklé, ale už jsem si to takhle jednou na začátku sezony udělal a pak se to táhlo," řekl s obavami. "Ale kdyby to bolelo, tak zatnu zuby a budu házet naplno, i kdyby mi to měli pak uřezat," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články