Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Problém pro olympijskou vítězku v maratonu Sumgongovou. Neprošla dopingovou kontrolou

Londýn – Do velkých potíží se dostala keňská maratonkyně Jemima Sumgongová z Keni. Olympijská vítězka neprošla mimosoutěžní dopingovou kontrolou. Vytrvalkyně, jež vloni v Riu de Janeiro triumfovala pod pěti kruhy na nejdelší trati jako první Keňanka v historii, měla pozitivní test na krevní doping EPO.

Jemima Sumgongová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Nelson Antoine

"Atletka měla pozitivní test na EPO při neohlášeném testování IAAF v Keni," oznámila Mezinárodní atletická federace. "To bylo součástí rozšířeného programu IAAF mimosoutěžních testů zaměřených na elitní maratonské běžce, který podporuje sdružení velkých maratonů World Marathon Majors," dodali zástupci federace.

Sumgongová, jež v minulém roce ovládla vedle olympiády i slavný maraton v Londýně, vedla průběžné pořadí série maratonů WMM a měla blízko k vítězné prémii 250 000 dolarů. Vedení WMM už ale oznámilo, že vyhlášení vítězky odloží až do vyřešení případu.

Dvouletý cyklus Série X vyvrcholí 17. dubna bostonským maratonem. Do seriálu se počítá šestice nejslavnějších městských maratonů v Bostonu, Londýně, Berlíně, Tokiu, Chicagu a New Yorku, maratonský závod na OH a na mistrovství světa.

Pokud pozitivní výsledek potvrdí i analýza vzorku B, čeká Sumgongovou až čtyřletý trest. Pro africkou vytrvaleckou velmoc by to byla další velká rána, protože její olympijské zlato bylo v Keni bouřlivě oslavováno. Země získala od zařazení maratonu žen do olympijského programu v roce 1984 na předchozích hrách na klasické trati třikrát stříbro a jeden bronz.

Čtyřletý distanc vloni mezinárodní arbitráž CAS potvrdila i její bývalé tréninkové partnerce Ritě Jeptoové. Keňská hvězda, jež v letech 2013 a 2014 vyhrála prestižní maratony v Bostonu a Chicagu, měla pozitivní test na EPO před třemi lety.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články