Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Proběhnout se městem v národních barvách. Po sto letech se vrací Běh republiky

V roce 1919 oslavila Česká obec sokolská první výročí republiky běžeckou štafetou. Na tu naváže po sto letech Běh republiky, který se uskuteční ve 12 městech u nás i za oceánem.

Je nám líto, video expirovalo.
28. října se koná Běh republiky

"Chtěli jsme podpořit hrdost České republiky a Československa. Motiv je takový, aby lidé běželi v národních barvách a oslavili den pohybem. Není to jen o běhu, lidé si to mohou i projít," uvedl pořadatel běhu Richard Valoušek.

Závod k výročí republiky nebude štafeta neboli "běh rozestavný" jako v roce 1919, ale série individuálních běhů na různých místech.

Ke dvanácti českým a moravským městům (Praze, Děčínu, Babicím nad Svitavou, Bedřichovu, Jedovnici, Kamenici, Lomnici nad Popelkou, Milovicím, Syrovicím, Písku, Novému Městu na Moravě a Terezínu) se přidají také Washington a Portland ve Spojených státech.

Například pražský závod měří necelých sedm kilometrů a běžce zavede na historická místa Malé Strany. Hlavním motivem nemá být čas, ale prožitek.

"Sám jsem běh nesnášel, ale díky podobným běhům mě to začalo víc bavit," uvedl ambasador akce, elitní český vodní slalomář Vít Přindiš. "Neberu to jako závod, ale spíš jako happening," dodal.

Tímto během nic nekončí. Naopak. "Měla by to být obnovená tradice, která se bude konat 28. října každý rok," zdůraznil Valoušek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články