Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Přiletěli jako náhradníci, na HME ale oba překvapili. Velká spokojenost, líčí Friš s Juškou

Na halový evropský šampionát jeli oba v pozici náhradníků. Že by měli atakovat ty úplně přední příčky, se možná zcela nečekalo. Dálkař Radek Juška a mílař Jan Friš ale překvapili a prošli až do finále. Jak hodnotí své výkony z Istanbulu?

Když se Jan Friš pár dní před začátkem evropského halového šampionátu od reprezentačního šéftrenéra Pavla Sluky dozvěděl, že se nakonec dostal do české výpravy, nevěřil svým uším. Přední domácí mílař už počítal s volnem, najednou si mohl balit tretry a další vybavení do svého zavazadla pro Istanbul.

"Bylo to velké překvapení, protože jsem s tím už moc nepočítal a dával si volnější program. Když mi trenér Sluka zavolal, tak jsme to museli přeházet. A byl jsem moc rád, že jsem šanci dostal," líčil Friš v rozhovoru pro ČT sport. A stejné chvíle prožíval také Radek Juška. "Jel jsem na divokou kartu a myslím, že jsem mile překvapil. To samé Honza," usmívá se nyní.

Nad oběma se vznášel otazník – Friš se musel prodrat z hvězdami nabitých rozběhůt, v Juškově případě zase šla řeč o jeho vleklých zdravotních problémech. Oba tak mohli hlavně překvapit, což se shodně rovnalo postupu do finále. "Finále je vždy sen na velké akci," potvrzuje Friš, který v hale před dvěma lety v polské Toruni skončil jedenáctý.

Jan Friš (druhý zleva) vedle Jakoba Ingebrigtsena
zdroj: ČTK / DPA / Anke Waelischmiller/SVEN SIMON

V Istanbulu tento výsledek překonal a v konkurenci Jakoba Ingebrigtsena a dalších znamenitých mílařů doběhl o tři pozice lépe. "Nejprve mi nahrálo trochu štěstí, že můj rozběh byl nejrychlejší. Bylo to o tom hlídat si postupovou pozici, o potřebném čase jsem věděl. Ve finále už všichni byli evropská superkvalita," popisuje.

"Šel jsem tam připravený na všechny scénáře a snažil se běžet svoje tempo. V závěru jsem sbíral odpadnuvší z čelní skupiny," dodává Friš, kterému "nahrála" i kolize několika soupeřů, které se taktak dokázal vyhnout. A nakonec z toho byl čas 3:40,86 a osmé místo v evropské konkurenci, tedy něco, co by před startem HME bral všemi deseti.

Páté místo? Nepopsatelné

Radost po skončení mistrovství rozhodně neskrýval ani dálkař Juška, který byl dokonce jen šest centimetrů od bronzové medaile. S výkonem 794 centimetrů, což je jeho letošní maximum, nakonec bral páté – s vědomím všech okolností skvělý výsledek. "Byl jsem spokojený, a to hodně," říká Juška.

"Nevěděl jsem, jestli vůbec do halové sezony nastoupím, pak se těsně před mistrovstvím republiky stala ta ruka. Za každou cenu jsem ale chtěl skákat. HME pak pro mě bylo něco jako bonus, finálové páté místo je úplně nepopsatelné," dodává český dálkař. "A navíc 'season best'", dodává.

Nezastavilo jej ani to, že finále bylo nezvykle už dopoledne. "A já nejsem úplně ranní ptáče," přiznává s úsměvem. "Kvalifikace byla takový nárazový šok, tělo to ani úplně nezaznamenalo. To finále už ale bylo trochu víc cítit," popisuje Juška, co všechno může ovlivnit výsledek na velké akci. "Ale zvládli jsme to a všichni to měli stejné," dodává smířlivě.

A co nyní oba čeká? "Léto je dalším z velkých cílů, protože MS bude v Budapešti. Oba jsme podali takový startovací výkon, že můžeme k té nominaci směřovat," věří Friš. "Hlavně zůstat zdravý a zlepšovat se víc a víc," dodává Juška. Pokud se toto přání vyplní, mohli by do Budapešti oba cestovat už nejen coby náhradníci, ale jako "plnohodnotní" členové výpravy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články