Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Překonají slavné rekordy Edwardse a Powella? Atleti to zkusí v Alpách

Tignes – Atletika má za sebou úspěšný světový šampionát a hledá nové výzvy. Sprinterům, dálkařům či trojskokanům svědčí vysoká nadmořská výška, a tak se rozhodli ve francouzském Tignes v následujících třech dnech uspořádat dálkařský a trojskokanský mítink ve výšce 3000 metrů nad mořem a pozvat na něj světovou špičku. Sektory jsou certifikované a IAAF potvrdila, že případné světové rekordy uzná.

Je nám líto, video expirovalo.
Atleti chtějí ve vysoké nadmořské výšce překonat rekordy

"Tohle je přesně to, co náš sport potřebuje. Dělat atletické soutěže na místech, kde předtím nikdy nebyly," prohlásil stříbrný trojskokan z MS v Londýně Will Claye. "Podmínky jsou tu úžasné. Snad nám to prostředí tady pomůže překonat trojskokanský rekord Jonathana Edwardse 18 metrů a 29 centimetrů. Už ho drží hodně dlouho," dodal.

Na světový rekord má už několikátou sezonu zálusk mistr světa Christian Taylor. Teď bude mít nezvyklou příležitost. "Když jsem o tomhle mítinku slyšel poprvé, tak jsem si říkal, jestli je to vůbec možné skákat takhle vysoko. Ale vlastně proč ne, musíme nějak posouvat hranice atletiky. Doufám, že se mi tady podaří překonat světový rekord - to je teď jediné, na co se soustředím," řekl.

Světové maximum v dálce už je hodně vousaté. Na úžasný výkon 895 cm Mike Powella z Tokia 1991 bude chtít zaútočit jihoafrický světový šampion Luvo Manyonga. "Skákat v takové nadmořské výšce je tak trochu šílené, ale moc se na to těším. Už jsem si to tady vyzkoušel a cítím se velmi dobře. Myslím, že bych mohl překonat devět metrů," řekl sebevědomě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články