Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Překážky, bloky, laťky – výstava mapuje historii české atletiky

Praha - Historie české atletiky v kostce. V obchodním centru Galerie Harfa, v bezprostřední blízkosti O2 areny, kde se v březnu příštího roku uskuteční halové mistrovství Evropy, je k vidění výjimečná výstava fotografií, medailí, sportovního náčiní a nářadí a dalších cenných relikvií.

České legendy otevřely výstavu o historii atletiky
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Já jsem v hale vždycky ráda závodila, i když trénovala jsem raději venku. Ale zajímavé je, že mi nikdy nezahráli českou hymnu, když jsem vyhrála," vzpomínala Jarmila Kratochvílová, která na kontinentálním šampionátu pod střechou vyhrála čtyřikrát. "To já jsem tam nikdy nezávodila, měla jsem smůlu," řekla s úsměvem Dana Zátopková.

Výstava bude otevřena ode dneška až do 15. března, kdy HME v Praze končí. Mapuje historii české atletiky od konce druhé světové války do současnosti. Ve vitrínách jsou všechny slavné medaile, ale také dresy, startovní čísla, historické i současné nářadí a náčiní včetně treter, překážek, startovních bloků či latěk na skok vysoký, a také známé fotografie slavných českých atletů. Součástí výstavy bude také videoprojekce.

"Chtěli jsme oprášit sílu a úspěchy české atletiky," uvedl předseda svazu Libor Varhaník. K nahlédnutí jsou také artefakty ze soukromých archivů, mezi nejzajímavější patří rekordní dřevěný disk Imricha Bugára nebo třeba koule, s níž vrhali Jiří Skobla a Remigius Machura. Fanoušci mohou vidět původní oblečení Kratochvílové a unikátem jsou tretry a startovní číslo Miloslavy Rezkové z olympiády v roce 1968, kterou vyhrála.

Je nám líto, video expirovalo.
Historii české atletiky mapuje nová výstava
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články