Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Překážkářka Hejnová dostane na olympiádě v Paříži stříbrnou medaili z Londýna

Jednu medaili už si česká atletika z Paříže jistě přiveze. Během olympijských her ji ve francouzské metropoli dostane Zuzana Hejnová. Ta tu vymění bronz z olympiády v roce 2012 v Londýně za stříbro. To jí totiž náleží po diskvalifikaci vítězky běhu na 400 m překážek Anťuchové, která byla diskvalifikována za doping.

Zuzana Hejnová s bronzem na OH 2012
zdroj: Reuters autor: Eddie Keogh

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) uspořádá 9. srpna v Parku šampionů v centru Paříže ceremoniál s novým obsazením stupňů vítězek. Oznámil to Český olympijský výbor. S českou atletkou se dočkají pocty i nově korunovaná vítězka Lashinda Demusová z USA a Jamajčanka Kaliese Spencerová, která původně doběhla čtvrtá.

"Těším se. Všichni se mě ptají, kdy ceremoniál bude a jestli už medaili mám. Jsou překvapení, když řeknu, že nemám žádnou," uvedla dvojnásobná mistryně světa, která už ukončila kariéru a stala se matkou.

"Jsem hlavně ráda, že tam budeme všechny tři, protože jsme se dlouho neviděly. A že si to užijeme společně. Potkávaly jsme se celou mou kariéru. Určitě je to lepší, než kdybychom medaili přebíraly každá zvlášť," pokračovala s vyhlídkou na slavnostní vyhlášení, které se uskuteční dva dny před koncem pařížské olympiády.

Hejnová před 12 lety v Londýně obsadila ve finálovém závodě třetí místo a převzala bronz. V roce 2022 Jednotka pro bezúhonnost atletiky rozhodla o diskvalifikaci Anťuchové kvůli dopingu a loni v březnu MOV potvrdil, že české atletce náleží stříbro.

"Museli jsme pak vrátit Zuzčin bronz, který převezme jamajská atletka. Je to součást realokačního procesu. Je moc fajn, že MOV uspořádá ceremoniál v Parku šampionů, kde budou olympijské medailisty vítat tisíce fanoušků. I když je to hodně opožděné, věřím, že tam předávání medailí bude mít tu správnou atmosféru," řekl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články