Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Překážkář Svoboda zlepšil český rekord, na světě je letos druhý nejrychlejší

Praha - Petr Svoboda zlepšil na halovém mistrovství České republiky v atletice národní rekord v běhu na 60 metrů překážek na 7,44 sekundy. To jej v letošních světový tabulkách řadí na druhé místo o jedinou setinu za Američana Terrence Trammela. Svoboda dnes v pražské Stromovce vylepšil vlastní dosavadní maximum z konce ledna z Karlsruhe o plných šest setin. Svěřenec Ludvíka Svobody zazářil už v rozběhu, kde bez viditelnějšího úsilí zaběhl čas 7,52, v té chvíli svůj druhý nejlepší v kariéře.

Stejně rychle jako Svoboda běžel v této sezoně i světový rekordman na 110 metrů překážek Kubánec Dayron Robles. K šestnáct let starému světovému rekordu Brita Colina Jacksona se český rekordman přiblížil na 14 setin. "Měl jsem velkou motivaci. Rekord mistrovství totiž byl 7,65 a národní 7,50, což mi přišlo, že moc k sobě nesedí," uvedl Svoboda. "Navíc tu byl ještě rekord haly a já ho chtěl pro sebe," poukázal na výkon 7,55 Igora Kováče.

Svoboda směle vyhlíží halové mistrovství v Dauhá

Je nám líto, video expirovalo.
Překážkář Svoboda zaběhl český rekord

Svoboda si tak může dělat velký zálusk na medaili na halovém mistrovství světa, které se uskuteční v polovině března v Dauhá. Na minulém šampionátu ve Valencii by tímto časem ve finále o dvě setiny porazil vítěze Liou Sianga z Číny a před třemi lety v Moskvě by se vklínil mezi Trammela a Noblese na druhé místo.

O nejlepší český halový výkon usilovala také Svobodova přítelkyně Jiřina Ptáčníková. Tyčkařka vyhrála hravě v osobním rekordu 456 cm a nechala si laťku zvýšit o deset centimetrů, čímž by z tabulek vymazala Kateřinu Baďurovou. Třikrát však neuspěla. Dvě setiny k limitu na HMS chyběly na 60 m Liboru Žilkovi, který si vyrovnal osobní rekord 6,66, sedm setin scházelo na čtyřstovce výkonem 52,97 Denise Rosolové. Druhou možnost bude mít v nedělním finále, na HMS ale už nyní s určitostí pojede jako členka štafety.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články