Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Překážkář Rada doběhl v Limě druhý, ke zlatu mu chyběly čtyři setiny

Michal Rada vybojoval na juniorském mistrovství světa v atletice stříbrnou medaili v běhu na 400 metrů překážek. V sobotním finále v Limě si posunul osobní rekord na 49,30 sekundy, s Vancem Nilssonem z USA prohrál o čtyři setiny. V závěrečný den MS tak Rada získal šestou medaili pro českou výpravu, jež byla letos suverénně nejúspěšnější v historii šampionátů.

Michal Rada
zdroj: facebook.com/czatletika

Teprve sedmnáctiletý Rada v červenci v Banské Bystrici suverénně ovládl dorostenecké mistrovství Evropy. Na Slovensku zvítězil v novém evropském rekordu kategorie do 18 let 49,42 sekundy.

A v Limě ukázal, že mu nijak nevadí ani překážky ve starší kategorii, které jsou o sedm a půl centimetru vyšší.

V pátečním semifinále si vylepšil osobní rekord na 49,36 a měl nejlepší čas spolu s Finem Anttim Sainiem, který je o dva roky starší.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rada doběhl na juniorském MS na čtvrtce překážek těsně druhý

Ve finále po strhujícím souboji v cílové rovince s Nilssonem ubral dalších šest setin a v historických českých tabulkách mu už díky tomu patří páté místo mezi muži.

"Závod byl neskutečně náročný, zvlášť po včerejším semifinále, ve kterém jsem nechal všechno. Ale to bude v budoucnu na velkých šampionátech potřeba, takže je to dobrá zkušenost a budu moci z toho čerpat," uvedl Rada ve videu na webu Českého atletického svazu.

"Na začátku sezony bych vůbec nečekal, že bych mohl zaběhnout takový čas nebo se vůbec dostat k hranici 50 sekund," komentoval své výkony českobudějovický atlet.

Pět dosavadních českých medailí v Limě získali zlatá čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel a vítězný desetibojař Tomas Järvinen, druhá byla koulařka Martina Mazurová a bronz přidali sedmibojařka Adéla Tkáčová a tyčkař Jan Krček.

Šesti medailemi tak letošní výprava výrazně překonala dosud nejúspěšnější MSJ v Eugene, odkud si v roce 2014 čeští atleti odvezli dvě zlata a jedno stříbro.

V medailovém pořadí obsadilo Česko osmé místo a bylo nejúspěšnější evropskou zemí. Kralovali Američané s osmi zlatými a celkově 16 cennými kovy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články