Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Překážkář Petr Svoboda znovu ožil

Praha – Překážkář Petr Svoboda, halový mistr Evropy v běhu na 60 metrů z Paříže, přišel kvůli zranění o celou letní sezonu včetně mistrovství světa v Tegu a měl černé myšlenky, ale nyní znovu trénuje. "Je to najednou všechno naruby. Já jsem zdravý a trénuju. Je to neuvěřitelné," řekl Svoboda. Oči mu zářily radostí, že je zpět ve svém živlu.

Petr Svoboda
zdroj: ČTK

Letní sezonu musel Svoboda vynechat kvůli nekončícím trablům s levou nohou. Nejdříve ho trápilo chodidlo z květnového soustředění na Kanárských ostrovech a pak zánět v achilovce. Až uplynulá neděle všechno změnila. "Dostal jsem injekci do paty k achilovce. Najednou je bolest pryč a můžu trénovat bez bolesti," řekl.

Podstoupil různá vyšetření a způsoby léčby, ale nic nepomáhalo. Nakonec šlo o burzitidu, zánět kloubního váčku. "Vznikla mezera mezi šlachou a kostí, kde byl zánět, což dráždilo a bolelo. Kortikoid to rozežral a šlacha se vrátila," řekl Svoboda.

Cítil se i trochu naštvaný, že stačila jedna injekce a je zase fit, když předtím prodělal mnoho různých vyšetření. "Po boji je ale každý generál," řekl Svoboda. Navíc mu lékaři říkali, že možnost injekce do achilovky existuje, hrozí ale nebezpečí natržení šlachy. Nakonec o injekci rozhodl lékař atletické reprezentace Jiří Neumann. "Je to můj strážný anděl. Já ho opomenul a hledal jiné specialisty," vyčítal si Svoboda.

Svoboda pociťuje velkou úlevu

Každý den český překážkář vyráží s velkým nadšením na trénink a dře. "Většinou jsem v tuhle dobu býval otrávený, že mě čeká nejhorší část přípravy a bude to bolet, a teď je to naopak. Trenér mě musí krotit," smál se.

Během čtyřměsíčního nuceného odpočinku uvažoval o nejhorším. "Přemýšlel jsem, že skončím," řekl Svoboda. Nejhůř se cítil během mistrovství světa. Soutěže v Tegu sledoval u televize a viděl, že tam mohl mít šanci bojovat o světovou medaili. "Bronz byl za 13,44, to jsem uměl zaběhnout z jedenácti závodů desetkrát," litoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články