Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Předseda svazu Varhaník věří, že z halového ME by Češi mohli dovézt medaile

Praha – Již v pátek startuje ve švédském Göteborgu halové mistrovství Evropy a Česká republika určitě není bez šancí na medaile. Ambice na dobré umístění v evropské konkurenci neskrývá ani i česká rekordmanka v běhu na 60 metrů Kateřina Čechová. "Stát se může cokoliv," říká sama sprinterka. Pro předsedu českého atletického svazu Libora Varhaníka bude Göteborg i poslední prověrkou a inspirací před příštím halovým mistrovstvím Evropy, které se bude konat za dva roky v Praze.

Je nám líto, video expirovalo.
Libor Varhaník a Kateřina Čechová o nadcházejícím halovém ME

Česká republika vysílá do Göteborgu slovy šéftrenéra Tomáše Dvořáka velesilnou sestavu. Česko bude reprezentovat jedenáctka mužů a desítka žen a mnozí z nich mohou mít ambice na přední umístění. "Určitě nemůžu nejmenovat tradiční opory, (…) ať už je to mistryně Evropy Jiřina Ptáčníková z loňského léta, nebo bronzová medailistka z olympijských her Zuzana Hejnová, která vůbec nevěděla, jestli půjde do halové sezony. A její forma, která graduje, ji předurčuje k tomu, že by také měla být jednou ze silných opor. Tradičně Denisa Rosolová je určitě želízkem v ohni. Daří se i dalším atletům," vypočítává Varhaník.

O možném medailovém zisku ale předseda českého atletického svazu raději nechce spekulovat. "Nám se dařilo na mistrovství Evropy v Helsinkách i na olympijských hrách v Londýně a já nikdy nehodnotím, jestli bude tolik nebo tolik medailí. (…) Pro mě je důležité, aby atleti navázali na výkonnost, kterou v letošní atletické sezoně předvedli, a věřím, že pokud se to podaří, tak je to posune k medailovým pozicím," říká Varhaník.

Na umístění na předních příčkách může pomýšlet i česká rekordmanka v běhu na 60 metrů Kateřina Čechová. "Stát se může cokoliv. Já mám problémové starty z bloků. Což jsem teď zjistila na závodech ve Francii, kde jsem na startu spala. Takže to když neudělám na Evropě, tak by to mělo být dobré," věří Čechová.

Už za dva roky se bude mistrovství Evropy konat v Praze. Šampionát v Göteborgu je tak poslední příležitostí poučit se z případných chyb či se nechat inspirovat organizačními úspěchy předchůdců. "Je to poslední šance vidět šampionát před konáním v Praze v roce 2015 a nechceme tuto příležitost nikterak podcenit a chceme ji maximálně využít. Už v prosinci jsem navštívil Göteborg, sešel jsem se s organizačním výborem a dohodli jsme se na určitém druhu spolupráce," vysvětluje Varhaník.

"Už ode dneška tam bude cestovat část našeho organizačního výboru, tak aby mohla s lidmi, kteří tam budou na obdobných pozicích, spolupracovat, poučit se a vyvarovat se popřípadě toho, co by se dalo udělat lépe," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články