Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pražský půlmaraton vyhrál s přehledem Keňan Kimurer

Praha - Pražský půlmaraton vyhrál Keňan Joel Kimurer v čase 1:00:09, jímž zaostal o pouhé dvě sekundy za traťovým rekordem a svým soupeřům utekl o minutu a čtvrt. Nejlepším z Čechů byl jedenačtyřicetiletý veterán Róbert Štefko, který časem 1:06:07 obsadil desáté místo. Mezi ženami se z prvenství radovala Keňanka Rose Jerotich Kosgeiová. Startovali i bývalí fotbaloví reprezentanti Pavel Nedvěd, Vratislav Lokvenc a Tomáš Votava.

Skupinka afrických běžců unikla už krátce po startu a před polovinou trati začala závodit sama mezi sebou. První se oddělil Keňan Kimurer, který soupeřům utekl na osmém kilometru a od té chvíle už bojoval jen s časem. Nejbližšímu pronásledovateli nadělil více než minutu a čtvrt, traťový rekord mu ale o dvě sekundy odolal.

Kimurerův útok na hodinovou hranici komplikovalo především počasí. V ulicích Prahy bylo jen okolo deseti stupňů Celsia a zataženou oblohu rozfoukával vítr. "Dost mi to zkomplikoval, nebylo příjemné v tom běžet," řekl v cíli Kimurer. Až minutu a 17 sekund za ním doběhl jeho krajan Wilson Chebet, pronásledovaný zbytkem elitní africké skupiny. Jeho favorizovaní krajané Wilson Kwambai a Joseph Maregu skončili až pod stupni vítězů. Keňské vlaječky opanovaly výsledkovou listinu i mezi ženami, jejichž kategorii vyhrála Kosgeiová o půl minuty před krajankou Chepsoiovou a Kanyataovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Pražský půlmaraton

Štefko si ve větru liboval

Desáté místo vybojoval jednačtyřicetiletý Štefko, o dvě příčky za ním doběhl po dlouhé odmlce se vracející Pavel Faschingbauer. "Běželo se mi překvapivě dobře, obzvlášť v tom větru," pochvaloval si v cíli Štefko.

Mezi ženami obhájila neoficiální český titul nestárnoucí Petra Kamínková, celkově sedmá. "Běžela jsem o něco líp než vloni, za což vděčím hlavně veteránu Vlastovi Šroubkovi, který mě na trati doběhl a pak mi hodně pomohl," řekla Kamínková a jedním dechem pochválila i úpravy na trati. "Teď se běhá mnohem příjemněji, je tam víc kvalitního asfaltu, což je znát," dodala.

Pavel Nedvěd:

"Jsem velmi spokojený, i když ten čas není nijak světový. Napoprvé je to dobré, v tom počasí a na tvrdém asfaltu i kostkách... Chtěl jsem běžet určitě pod dvě hodiny. Toho povrchu jsme se trochu báli, jako fotbalisté nejsme na něco takového zvyklí, ale nakonec to nebylo tak strašné."

Do závodu se přihlásilo přes osm tisíc běžců, mezi nimi i řada známých tváří. Vedle pražského primátora Pavla Béma třeba bývali fotbaloví reprezentanti Nedvěd, Lokvenc a Votava. Jejich skupinka se v nabitém poli vydala na trať 40 sekund za nejlepšími; posledním běžcům ze startovního koridoru ale trvalo bezmála deset minut, než se vlažnou chůzí dostali ke startovní čáře. V souboji celebrit měl nakonec navrch Votava, který časem 1:34:55 porazil trénovaného primátora Béma (1:36:52) i svého bývalého spoluhráče Nedvěda, jenž za nimi časem 1:49:44 výrazně zaostal. Svůj cíl běžet při svém závodním debutu pod dvě hodiny ale Nedvěd splnil.

Nedvěd: Půlmaraton je těžší než zápas v Lize mistrů

Téměř padesát minut po vítězi proběhl cílem pražského půlmaratonu bývalý fotbalista Pavel Nedvěd. První vytrvalecký závod v životě si navzdory chladu a větru užil. Výsledný čas ho potěšil. Rád by si zkusil zaběhnout i pražský maraton, ale není si jistý, jestli se pustí už do letošního ročníku, který se koná 9. května.

V cíli závodu bývalá hvězda Juventusu Turín prohlásila, že absolvovat půlmaraton je těžší než zápas Ligy mistrů. "Na hřišti si víc vyhovíte. Tady musíte běžet, protože i fanoušci kolem trati vás ženou dopředu a nechcete je zklamat, že před nimi zpomalíte, nebo dokonce zastavíte," řekl Nedvěd. 

Výsledky pražského půlmaratonu

Muži:

1. Kimurer 1:00:09,

2. Chebet (oba Keňa) 1:01:26,

3. Adhane (Et.) 1:01:37,

...

10. Štefko 1:06:07,

12. Faschingbauer 1:08:54,

13. Mrázek 1:10:04,

14. Krupka 1:11:38,

16. Brýdl 1:11:48,

17. Frei (všichni ČR) 1:11:49.

Ženy:

1. Kosgeiová 1:09:57,

2. Chepsoiová 1:10:28,

3. Kanyataová 1:10:33,

7. Kamínková 1:15:52,

9. Sekyrová (obě ČR) 1:19:57.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články