Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Pražský půlmaraton vyhrál opět Keňan Wanjiru, Homoláč splnil limit na ME

Praha – Vítězství v Pražském půlmaratonu obhájil v čase 59:20 Daniel Wanjiru z Keni. Druhý za Wanjirem, který si zaběhl osobní rekord, skončil jeho krajan Barselius Kipyego. Závod žen vyhrála v traťovém rekordu 1:05:51 jeho krajanka Violah Jepchumbová, čímž se zařadila na třetí místo historických tabulek. Za ní doběhla Workneš Degefaová z Etiopie, která zvítězila loni. Nejlepším z Čechů byl Jiří Homoláč, který časem 1:03:50 s přehledem splnil limit na mistrovství Evropy. Českým ženám kralovala Eva Vrabcová Nývltová (1:11:06), které jen o čtyři sekundy unikl zápis do českých rekordních tabulek.

Jiří Homoláč
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Limit na kontinentální šampionát měla Vrabcová už z loňska, nyní ho potvrdila. "Jsem strašně ráda, jsem zpátky, co víc k tomu dodat," radovala se běžkyně na lyžích, která se loni na podzim potýkala s metabolickou poruchou a strávila kvůli tomu dokonce dva týdny v nemocnici. Nyní už je podle všeho připravená, aby se pokusila o limit na olympijské hry při Pražském maratonu 8. května.

"Samozřejmě mě to mrzí," řekla k útoku na český rekord. "Už se mi to stalo několikrát, že jsem byla těsně nad nějakou hranicí, ale aspoň je to motivace," uvedla. Dnešní výkon pro ni byl dobrým testem na maraton. "Takže je reálné o ten limit na olympiádu dál usilovat. Sen stále žije, ale čeká nás obrovský kus práce, protože je tam prostor ke zlepšení," řekla Vrabcová.

Do Amsterdamu může jet český tým

Společně s Homoláčem pojedou na ME ještě další tři půlmaratonci. Milan Kocourek i Vít Pavlišta totiž splnili mírnější limit B, Česká republika tak může do Amsterdamu vyslat čtyřčlenný tým. Posledního běžce vybere trenérská rada na základě aktuální výkonnosti.

"Jsem velmi spokojen, chtěl jsem, aby ten můj výkon začínal číslem 63, což jsem splnil," radoval se Homoláč, který se dva a půl měsíce v zimě připravoval v keňském středisku Iten v nadmořské výšce 2400 metrů. "Takže jsem moc rád, že to soustředění k něčemu bylo," dodal po zlepšení osobního rekordu o dvě minuty.

Půlmaraton pod zvýšeným dohledem

Praha má za sebou zatím největší sportovní akci od vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem. Na bezpečnost dohlížely desítky policistů a vojáků. Nejvíce se jich po celou dobu zdržovalo na startu a v cíli, tedy tam, kde bylo nejvíce lidí. Kontroly byly náhodné. Část běžců proto před startem prošla bezpečnostním rámem. Kromě dopravních komplikací se žádné problémy neobjevily.

Přitom ještě cítil trochu rezervu. "Občas foukal vítr, takže jsem běžel pomaleji," podotkl. Nyní se soustředí na maraton, který poběží už za dva týdny v Hamburku a bude chtít zaútočit na olympijský limit 2:15:00. "Jestli si zase zlepším osobák o dvě minuty, tak to splním," prohlásil.

Skvělé časy

Wanjiru s Kipyegem utekli vedoucí skupině na 17. kilometru, obhájce prvenství pak zakrátko setřásl i jediného zbylého soupeře. Pod hranici jedné hodiny se dostalo celkem pět běžců. "Startovní pole bylo silnější než v minulém roce, pomohla mi i znalost trati. Dal jsem si dva cíle, a to obhájit a zaběhnout osobní rekord. Těší mě, že jsem oba splnil," řekl Wanjiru, který se zlepšil o více než půl minuty.

Zato Degefaové ani osobní rekord 1:06:14 k obhajobě nepomohl, o 23 sekund rychlejší byla při třetím startu v kariéře Jepchumbaová. Ta za druhou ženou historického pořadí Mary Jepkosgei Keitanyovou zaostala jen o vteřinu, světový rekord další Keňanky Florence Jebet Kiplagatové má hodnotu 1:05:09. "Byl to dobrý závod a jsem velmi spokojená. Počasí vyšlo skvěle a trať byla rychlá," uvedla vítězka.

Výsledky Pražského půlmaratonu

Muži: 1. Wanjiru 59:20, 2. Kipyego (oba Keňa) 59:30, 3. Takele (Et.) 59:40, 4. Kigen 59:42, 5. Kirui 59:50, 6. Kandie (všichni Keňa) 1:00:04, ...15. Homoláč 1:03:50, 18. Kocourek (oba AK Kroměříž) 1:04:23, 19. Pavlišta (Slovan Liberec) 1:05:09.

Ženy: 1. Jepchumbaová (Keňa) 1:05:51, 2. Degefaová (Et.) 1:06:14, 3. Yatorová 1:08:39, 4. Karimiová 1:08:43, 5. Ochichiová 1:09:03, 6. Chebetová (všechny Keňa) 1:09:24, ...10. Vrabcová 1:11:06, 16. Kamínková (AK Olomouc) 1:15:51, 17. Soukupová (Sokol Č. Budějovice) 1:15:58.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články