Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Pražský půlmaraton se vrací, na rychlý čas si myslí Homoláč

Tři roky to trvalo, než se může znovu uskutečnit Pražský půlmaraton. V ohrožení může být mužský traťový rekord, který už od roku 2012 drží výkonem 58:47 Etiopan Atsedu Tsegay. Největší českou hvězdou bude Jiří Homoláč. Přímé vstupy ze závodu sledujte v sobotu dopoledne na ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Homoláč se těší na Pražský půlmaraton

Loni ani předloni se půlmaraton v tomto formátu nemohl konat kvůli pandemii koronaviru. Opatření pro hromadné akce ale v Česku skončila, takže se půlmaraton mohl s plnou kapacitou vrátit na trať v historických kulisách české metropole. "Děláme všechno pro to, abychom po těch třech letech udělali stejně dobrý závod, jako jsme byli zvyklí do roku 2019. Běžíme po obou březích Vltavy prakticky po identické trati," uvedl koordinátor závodů RunCzech Tomáš Mirovský.

Při koronavirové pandemii organizoval RunCzech půlmaratony v regionech a různé náhradní akce včetně závodů pro elitu v Praze. Tentokrát kalendář začíná tradičně. "Je těžké vysvětlit, co se ty dva roky dělo, ale bylo to obtížné. Tohle je restart," uvedl šéf seriálu Carlo Capalbo.

Celý seriál je letos věnovaný Emilu Zátopkovi, který se narodil před sto lety a před sedmdesáti lety získal tři zlaté medaile na olympijských hrách v Helsinkách. Organizátoři chtěli symbolicky využít písmeno Z, ale to se koncem února stalo symbolem ruské agrese na Ukrajině. Proto grafiku na poslední chvíli měnili. Zetko pootočili a udělali z něj v propagačním spotu N na začátku hesla No War (žádnou válku).

Na půlmaraton se chystá osmý muž historických tabulek Philemon Kiplimo s osobním rekordem 58:11. Už pošesté bude závodit v Praze jiný Keňan Benard Kimeli, vítěz posledních dvou klasických ročníků pražského půlmaratonu v letech 2018 a 2019. Také on se musí připravit na chladné počasí. "Pokud nebude sněžit nebo pršet, je to v pohodě," komentoval předpověď, která očekává teploty kolem nuly.

Na oblíbený půlmaraton se chystá Homoláč, který do Česka přiletěl po více než měsíčním pobytu v Keni. "Na zítřek jsem připraven. Věřím, že velmi dobře, ale to ukáže až výsledek. V Itenu jsem byl 36 dní. Myslím, že jsem se připravil do super formy, a doufám, že to zítra předvedu," řekl.

Poslední dva roky se mu i kvůli zdravotním problémům nedařilo jako dřív. "Teď věřím, že jsem v daleko lepší formě. V té formě, ve které jsem byl v roce 2019. Nechme se překvapit, na co to bude stačit," uvedl před sobotním závodem vytrvalec, pro něhož je letos půlmaraton hlavní distancí.

Mezi ženami bude patřit k adeptkám na vítězství pětadvacetiletá členka RunCzech Rancing týmu Brenda Jepletingová z Keni. "Když jsem tady byla poprvé v roce 2020, byla jsem vodička a skončila jsem druhá. Jsem ráda, že jsem tady znovu," řekla vytrvalkyně, která před necelými dvěma lety závodila při půlmaratonu pro elitu na Letné.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články