Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Pražský půlmaraton může mít už podesáté keňského vítěze

Praha - Keňský běžec může i podesáté za sebou vyhrát Pražský půlmaraton. Ve startovní listině sobotního patnáctého ročníku jsou právě vytrvalci této africké země největšími favority. Nejrychlejším časem se pyšní Stephen Kipkoech Kibiwot, vítěz závodu z roku 2006, s osobním rekordem 59:45 minuty. Jen o deset sekund pomalejší dosud byl Koech Matthew Kipchirchir.

Stephen Kipkoech Kibiwot
zdroj: linternaute.com autor: ČT24

Mezi ženami je velkou favoritkou Caroline Chepkorir Kwambaiová z Keni, které budou nejspíš sekundovat krajanky Rosa Kosgeiová či sestra Irene Kipchumba Kwambaiová. Z českých běžců se patrně o prvenství utkají Róbert Štefko a Jan Kreisinger, nejrychlejší Češkou by měla být Petra Kamínková. 

Na start se chystá také nevidomý keňský běžec Francis Thuo Karanja, stříbrný medailista z paralympiády v Pekingu v běhu na 5000 metrů. Chce společně se svým trasérem bratrem Jamesem podpořit neziskovou organizaci Světlo pro svět. "Chci dodat odvahu všem podobně postiženým lidem na celém světě," řekl Karanja.

Ve hře jsou tisíce eur

Dotace za vítězství činí 2000 eur, finanční ohodnocení obdrží i osmý muž a žena v cíli. Vypsané jsou i výkonnostní bonusy. Za čas lepší než světový mužský rekord 58:33 je prémie 60 000 eur, tedy více než milion a půl korun. Za čas pod jednu hodinu je odměna 15 000 eur a muž, který vylepší traťový rekord, dostane navíc 3000 eur. 

Dosud běžel v Praze nejrychleji před dvěma lety Patrick Ivuti z Keni, který dosáhl času 1:01:00, ženský rekord drží Caroline Kwambaiová (1:10:08). Pořadatelé mají přihlášeno už kolem 6000 běžců, což je zhruba o 1000 účastníků více než loni. Poběží se stejně jako v minulém roce z náměstí Jana Palacha před Rudolfinem.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články