Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pražský maraton slaví patnácté výročí

Praha - Už patnácté výročí má Pražský mezinárodní maraton a slavit chce ve velkém stylu. Ředitel závodu Carlo Capalbo před nedělním startem ohlásil útok na traťový rekord a rekordní bude i počet účastníků. Hlavními lákadly budou opět afričtí vytrvalci a jejich boj s traťovým rekordem 2:08:52, který zaběhl v roce 1998 Keňan Elijah Lagat. Největší šance na jeho překonání má čtyřčlenná skupina keňských běžců vedená Davidem Murkomenem a Patrickem Ivutim. České tituly budou obhajovat čtyřicetiletý Róbert Štefko a mezi ženami o šest let starší Ivana Martincová. Závod začíná v neděli v 9 hodin a přímý přenos vysílá program ČT2.

"Máme tam několik běžců, kteří mohou atakovat hranici 2:10, při dobrém počasí i 2:09. A mezi ženami uvidíme zřejmě souboj etiopských závodnic s Keňankou Torotitchovou," uvedla na tiskové konferenci manažerka Jana Moberly. Na vítěze čeká prémie 16 000 eur, vítězka si odnese 8 500 eur. Za traťový rekord je vypsána prémie 10 000 a 5 000 eur.

Startovní čísla došla

Na trať vyrazí okolo šesti tisíc běžců, což už začíná narážet na limity pražských ulic. "Došla nám startovní čísla. Dali jsme si limit, že každý rok budeme přidávat maximálně 20 procent účastníků, což se letos už vyčerpalo," uvedl Capalbo. "Nechceme udělat chybu. Musíme zajistit kvalitu pro ty, kteří běží. Jediná šance je přijít v sobotu ráno a vzít si zbylá čísla po odhlášených závodnících. Takhle může běžet až několik set lidí navíc," dodal Ital.

Carlo Capalbo:

"Pražské ulice nás budou jednou limitovat. Nechceme být největším, ale jedním z nejprestižnějších závodů světa."

Do tří let se pražský závod chce zařadit mezi nejprestižnější světové maratony. "Těžíme z nádhery tohoto města a pokud chceme zůstat v centru, maximum je okolo devíti tisíc účastníků," řekl Capalbo s tím, že to znamená opuštění startu na Staroměstském náměstí, které více než šest tisíc závodníků nepojme.

Rozpočet celého seriálu PIM, který zahrnuje několik běhů, je okolo 50 milionů ročně a každý rok pomalu roste. Od roku 1995 se všech běhů v seriálu účastnilo zhruba půl milionu závodníků. Tento počet letos rozšíří i pražský primátor Pavel Bém, jenž je přihlášen do hlavního maratonského závodu. Role startéra se ujme desetibojař Roman Šebrle.

Google si přichystal novinku

Internetový gigant Google si vybral Prahu jako projekt pro svou pilotní aplikaci, která umožní divákům sledovat polohu a výsledky kamarádů během závodu. "Uvidíme, jak to bude fungovat," řekl s úsměvem Capalbo.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články