Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pražský maraton poběží Homoláč s Pavlištou, na startu by měla být i Joglová

Do dvouleté nucené odmlce je zpátky Pražský maraton. Závod, který slouží také jako vytrvalecké mistrovství republiky, poběží domácí špička včetně Jiřího Homoláče, Víta Pavlišty a zřejmě i Marcely Joglové. Přijedou také afričtí běžci. Přímý přenos závodu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 8:45.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Organizátoři pražského maratonu očekávají pokoření rekordu

Mistrovský závod by měl být vyrovnanější v mužské kategorii. Titul bude obhajovat liberecký Vít Pavlišta. Ten už republikový šampionát v maratonu vyhrál třikrát. Letos závodil jen na půlmaratonském mistrovství republiky, kde skončil čtvrtý.

Tam vyhrál jeho tradiční rival Jiří Homoláč, jenž navázal na pozici nejlepšího českého závodníka z půlmaratonu RunCzech v Praze. Při posledních dvou maratonských domácích šampionátech byl druhý za Pavlištou a sám má titul z roku 2018. Bronzovou medaili bude obhajovat Jan Kohut. Ve startovní listině nechybí ani jedenáctinásobný medailista a pětinásobný šampion Petr Pechek.

Naopak z elitních českých vytrvalkyň by měla být na startu jen Marcela Joglová. Olympionička a dvacátá žena z MS 2019 letos závodila už v Rotterdamu, ale tam po zdravotních problémech a příliš rychlém začátku vzdala na 28. kilometru. Prahu zvolila jako náhradní jarní maraton. Účast ale potvrdí až na poslední chvíli, protože se ještě minulý týden necítila být stoprocentně fit.

Mužský rekord pražského maratonu drží už od roku 2010 Keňan Eliud Kiptanui výkonem 2:05:39. S lepším osobním výkonem do závodu nastoupí Keňan Emmanuel Saina, vítěz maratonu v Buenos Aires (2018), nebo Etiopan Ayele Abshero.

Ženský rekord je o poznání mladší. Při zatím posledním klasickém ročníku Pražského maratonu ho v roce 2019 výkonem 2:19:46 vytvořila reprezentantka Izraele Lonah Chemtai Salpeterová. Tentokrát jsou největšími favoritkami na vítězství Keňanka Nancy Metová, která loni vyhrála maraton ve Valencii časem 2:19:31, a Etiopanka Azmera Hagosová. Ta byla před třemi lety druhá na maratonu v Paříži.

Nedělní závod odstartuje v 9:00 na Staroměstském náměstí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články