Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Challenge Tour 2024

Přál bych si být u nové generace jako trenér, řekl po stříbrné rozlučce sprinter Veleba

Na mistrovství repuliky ve Zlíně absolvoval sprinter Jan Veleba ve 37 letech poslední závody. Ve finále na 100 metrů skončil druhý za spoludržitelem českého rekordu Zdeňkem Stromšíkem a jako finišmen dovedl Duklu ke zlatu ve štafetě. Rozhodnutí o konci kariéry podle něj padlo už dříve po zdravotních problémech, které ho provázely během sezony. "Tlačil jsem před sebou, že jsem cítil, že to nejde. Hodně mě to trápilo. V ten moment jsem věděl, že to bude určitě poslední sezona, ať dopadne jakkoliv," řekl Veleba. Druhý den domácího šampionátu sledujte od 14:00 na ČT2 a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Veleba po stříbrné stovce: Atletika mi dala všechno, co mám

Na sociálních sítích lákal fanoušky do Zlína, aby se přišli podívat na jeho poslední stovku v kariéře, takže jeho loučení bylo všeobecně známé. "Už včera mi spousta lidí psala na Facebooku, Instagramu, tak jsem se snažil všem odpovědět. Byla to pro mě taková nostalgie, hodně lidí mi připomnělo ty hezké závody, co se mnou zažili, ať už jako diváci, nebo soupeři,"svěřil se sedmatřicetiletý Veleba.

"Tak to bylo pro mě specifické, nový zážitek. Myslel jsem, že za těch dvacet dva let atletiky mě nic nepřekvapí, tak tohle byly specifické pocity a myslím, že ještě budou," dodal. 

Rozhodnutí o konci kariéry v majiteli rekordních šesti českých titulů na stovce zrálo delší dobu. "Měl jsem zdravotní problémy, které mě sužovaly celý podzim, pak celé jaro. Cítil jsem, že už to tam není a všechno jsem dával štafetě a přípravě na Bahamy. Tlačil jsem před sebou, že jsem cítil, že to nejde. Hodně mě to trápilo. V ten moment jsem věděl, že to bude určitě poslední sezona, ať dopadne jakkoliv," vzpomínal český reprezentant.

"Převážná část byla spíš protrápená, ale dnešním dnem jsem to docela zlomil. Předvedl jsem, že na to mám a můžu spokojeně odejít," řekl sprinter, který výkonem 10,16 sekundy společně se Zdeňkem Stromšíkem a Dominikem Záleským drží český rekord.

Ze své dlouhé kariéry si nejvíce váží mezinárodních akcí. "Cením si určitě semifinále (ME 2016) v Amsterodamu. Nejvýš v srdci je český rekord 10,16, který jsem běžel v Brně, kde jsem začínal s atletikou. Úplný sen by byl zakončit to tam, ale mám to rád i tady. A samozřejmě se štafetou rekord v Ženevě, který jsme překonali už předtím v Jokohamě po mnoha letech, to byl taky zážitek," vzpomínal Veleba.

Myslí si, že byl součástí zlaté éry českého stometrového sprintu. "Otázka je, kdy se sejde taková konkurence tří národních rekordmanů, kdy jsme spolu běhali, v poslední době jen dvou. Ale roste tu hezká generace dvoustovkařů, třeba se vyvrbí i stovkař. A já bych si moc přál, abych u toho byl jako trenér," dodal sprinter, který se už nyní trenérské dráze věnuje a hodlá v ní naplno pokračovat.

Těší se, že už nebude muset tolik dodržovat životosprávu jako vrcholový sportovec. S uvolněným režimem začne hned dnes. "Mám ještě štafetu, pak jdeme na pivo. Budeme to určitě oslavovat. Do rána," plánoval. Ve štafetě na 4x100 metrů nakonec získal Veleba s běžci z pražské Dukly zlato. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články