Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Praha uvítá na halovém mítinku tyčkařku Isinbajevovou

Praha - Nejlepší světová atletka Jelena Isinbajevová zavítá do Prahy na mezinárodní halový Mítink světových rekordmanů. Ten se bude konat ve čtvrtek 26. února a není vyloučeno, že by se ruská tyčkařka mohla v O2 Areně pokusit o první halový skok přes pět metrů. Největší hvězdu ve startovních listinách oznámili dnes na tiskové konferenci pořadatelé. Isinbajevová se přitom nechystá na halové ME v Turíně.

Jelena Isinbajevová
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Před českou metropolí plánuje už jen dva nebo tři starty. "Měla by být rozeskákaná, vypíšeme prémii na pět metrů, pokud to bude ještě aktuální," uvedl manažer mítinku Alfonz Juck. O výši odměny nechtěl spekulovat. "Zohledníme, že by to byl první skok přes pět metrů a světový rekord," řekl jen.

Isinbajevová je olympijskou vítězkou, mistryní světa a Evropy a dosud vytvořila 24 světových rekordů, z toho deset halových. Pod střechou skočila 495 cm. "Letošní sezona je další, v níž se mohu přiblížit Sergeji Bubkovi," připomněla svou snahu překonat více než 35 světových rekordů v kariéře. "Když to půjde podle plánu, mohlo by to být v Praze k pěti metrům," vzkázala skokanka, která se v Česku představí pošesté.

Rozřezaná dráha se v aréně bude montovat kvůli testování příští víkend. "Plní se tak jeden z mých snů, aby se v Praze takový mítink konal," prohlásila halová světová rekordmanka ve vrhu koulí Helena Fibingerová, osminásobná halová mistryně Evropy. "A snad se v budoucnu podaří i pořádat halové mistrovství Evropy nebo světa," přidal se odstupující šéf české atletiky Karel Pilný.

Dalšími hvězdami nového mítinku budou olympijský vítěz a světový rekordman na překážkách Dayron Robles z Kuby, krátký sprint poběží bývalý mistr světa v běhu na 100 metrů Kim Collins ze Svatého Kryštofa a Nevisu. Pokus o světový rekord ohlásila vedle Roblese i Keňanka Pamela Jelimová v běhu na 1000 metrů, překážky by měla běžet olympijská vítězka Dawn Harperová, do výšky bude skákat Blanka Vlašičová. Pořadatelé jednají ještě o startu některé ze slavných etiopských vytrvalkyň.

Divácká kapacita haly bude 15 000 míst a organizátoři věří, že bude vyprodáno. Rozpočet se blíží milionu dolarů (asi 20 milionů korun) a je naplněn. "Startovné těch největších hvězd je skoro stejné jako v letní sezoně," uvedl manažer Juck. U ostatních činí náklady na start v Praze zhruba třicet procent než například při Zlaté tretře v Ostravě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články