Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Porazí mladý Ingebrigtsen Afričany? Mohu o juniorský titul bojovat, říká Nor před krosovým MS

Světovému šampionátu v krosu tradičně vládnou běžci z afrických zemí. Na letošním MS, které se koná v dánském Aarhusu, však má Evropa silné běžecké jméno. Osmnáctiletý Jakob Ingebrigtsen chce soupeře porazit a domů přivézt zlato ze závodu juniorů. Jedinou českou zástupkyní na mistrovství je Moira Stewartová.

Jakob Ingebrigtsen
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Vegard Wivestad

Pětadvacet let neskončil žádný Evropan v juniorské kategorii na MS v první desítce. Poslední evropská medaile na MS je ještě o deset let starší. Získal ji Španěl Pere Casacuberta, který v roce 1984 vyhrál. Při posledních třinácti krosových šampionátech si všech 39 juniorských medailí rozdělily africké země Keňa, Etiopie a Uganda.

Nejmladší člen norského atletického klanu Ingebrigtsenů chce jejich hegemonii narušit. "Nestartoval bych na mistrovství světa v krosu, pokud bych si nemyslel, že mohu bojovat o titul," řekl.

"Moje forma je dobrá a závodit chci. Je to náročná trať, ale já jsem připraven," prozradil norskému tisku. Ingebrigtsen má za sebou povedenou halovou sezonu, ve které překonal juniorský světový rekord na patnáctistovce a na HME v Glasgow vyhrál trojku a skončil druhý na 1500 metrů.

Na evropském krosovém šampionátu v prosinci ovládl potřetí za sebou juniorskou kategorii, ale na MS bude v této disciplíně debutovat. Má nejlepší osobní rekordy na dráze, ale může čelit týmové taktice ze strany afrických velmocí. Navíc nikdy neběžel delší závod než na 6,3 kilometru, přičemž v Aarhusu ho čeká 8 kilometrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále běhu mužů na 1500 m a ohlasy Filipa Sasínka
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články