Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Poprvé od roku 1897 se nepoběží Bostonský maraton

Nejstarší světový maraton v Bostonu byl poprvé v historii pro letošek zrušen. Slavný závod se běhá od roku 1897 a kvůli pandemii koronaviru byl z tradičního dubnového termínu původně odložen na 14. září. To už neplatí.

zdroj: Reuters

"Nebude to prostě proveditelné," řekl bostonský starosta Martin Walsh. "Naší hlavní prioritou je i nadále ochrana zdraví celé společnosti, našich zaměstnanců, účastníků, dobrovolníků i diváků," dodal v tiskové zprávě ředitel pořádající asociace Tom Grilk.

Bostonského maratonu se každoročně účastní přes 30 tisíc závodníků a v ulicích města ho sleduje až milion diváků. V historii trvající 124 let ještě nikdy nebyl zrušen, pouze v roce 1918 na konci první světové války se běžel jako štafetový závod.

Tradičně se koná třetí pondělí v dubnu na americký státní svátek Den patriotů. Letos se měl běžet v půlce září, místo toho pořadatelé nabízejí virtuální verzi. Pokud zájemce prokáže, že maratonskou vzdálenost uběhl, dostane pamětní medaili.

Podobný scénář s vyloučením amatérských běžců, jaký zvolili pořadatelé březnového tokijského maratonu a nechali závodit v liduprázdných ulicích jen zhruba 200 elitních vytrvalců, Boston odmítl. "To byl nebyl Bostonský maraton. My jsme tady pro všechny," dodal Walsh.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články