Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Pokuta za systematický doping atletů je zaplacena, oznámila ruská federace

Trvalo to dlouho, ale zdá se, že vedení světové atletiky dosáhlo svého. Ruská atletická federace uvedla, že uhradila pokutu, kterou měla uhradit za systematický doping, aby se vyhnula dalšímu trestu. Čas na úhradu určené částky měla ruská strana do 15. srpna. Prostředky na zaplacení částky 6,3 milionu dolarů získala RusAF jako jednorázovou dotaci od ministerstva sportu.

Budova s laboratořemi v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Pokud by Rusko pět milionů dolarů z pokuty a náklady na řízení ve výši 1,3 milionu dolarů neuhradilo, hrozilo by mu vyloučení ze všech soutěží. O účast na závodech by tak přišli i ti atleti, kteří dosud mohli díky výjimce startovat jako neutrální.

Přijetí platby potvrdil v oficiálním prohlášení mluvčí Světové atletiky. Rusko tak podle něho splnilo jednu z podmínek, které mu stanovila zvláštní komise. Pokud splní i další podmínky, pak i dál bude moci deset jeho atletů startovat pod neutrální vlajkou.

Zbytek pokuty může RusAF uhradit až za dva roky. Rusko je kvůli státem organizovanému dopingu suspendováno od listopadu 2015 a první část desetimilionové pokuty mělo zaplatit do 1. července. To ale neudělalo s poukazem na to, že nemá dostatek prostředků. Vedení WA proto pozastavilo schvalovací proces pro desítku atletů, kterým bylo umožněno na mezinárodní scéně startovat s neutrálním statusem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články