Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Podezřelá Savinovová se dál chystá na Rio, nad Koněvovou visí vykřičník

Praha/Moskva – Atletickým světem zmítá kauza rozsáhlého porušování antidopingového kodexu, za což Rusům hrozí vyloučení z olympijských her. Běžkyně Maria Savinovová se každopádně na hry v Riu de Janeiro, které proběhnou v příštím roce, dál připravuje. Její trenér dokonce obvinění z dopingu označil za "naprostý blud". To ruská trojskokanka a halová mistryně Evropy z Prahy Jekatěrina Koněvová, která v minulosti pykala dva roky za doping, dostala od antidopingové agentury WADA varování za dvě zmeškané kontroly. Pokud ji komisaři nezastihnou potřetí, může následovat distanc na další dva roky.

Maria Savinovová
zdroj: AP autor: Matt Dunham

WADA požaduje pro Savinovou doživotní diskvalifikaci, ona sama však chce v Riu obhajovat zlatou medaili z londýnské osmistovky. Kouč Savinovové Vladimir Kazarin uvedl, že jeho svěřenkyně dál trénuje. Dopingové téma ho už prý unavuje. Prohlásil, že obvinění Savinovové stojí jedině na záznamu telefonického rozhovoru, v němž se atletka údajně přiznala k dopingu. Tuto nahrávku získala televizní stanice ARD, která ji pak využila v pořadu o systematickém dopingu v ruském sportu.

"Je to naprostý blud. Používali jsme výhradně povolené preparáty. Do odvysílání pořadu ARD žádná obvinění proti Máše (Savinovové) nebyla. Dokonce ani žádné náznaky, že by nebyla čistá," prohlásil Kazarin a zdůraznil, že se nemíní vzdát. "Jsme připraveni bránit se. Jestliže nejsme vinni, tak proč bychom měli snášet nějaký trest.“

Proti nařčení z podvodu se brání také Koněvová, která byla v minulosti sankcionována zákazem vykonávání činnosti za nález testosteronu, i její kouč Alexandr Cyplakov. Oba tvrdí, že antidopingovou agenturu informovali o změnách, kdy a kde bude atletka trénovat, aby byla komisaři k zastižení. WADA se údajně orientovala podle starých údajů.

"Tato situace má negativní vliv na přípravu na další sezonu. Doufám, že WADA znovu prověří můj případ a zváží oprávněnost tohoto varování," řekla Koněvová, jež má také stříbro z předloňského MS v Moskvě a titul halové mistryně světa ze Sopot 2014.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články