Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Po roce a půl o medaile. Na atletickém HME mají ambice i Češi v čele se Staňkem a Maslákem

První vrcholná atletická akce od mistrovství světa v Dauhá na podzim 2019 startuje v polské Toruni. Na halovém evropském šampionátu se ambicemi na přední umístění netají mimo jiné i čeští reprezentanti. Před dvěma lety v Glasgow získal jediný cenný kov koulař Tomáš Staněk, který skončil třetí. Přímý přenos 1. dne sledujte od 18:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Staněk
zdroj: Reuters

V Dauhá kvůli nemoci chyběl trojnásobný halový mistr světa i Evropy v běhu na 400 metrů Pavel Maslák. Ten se vrací jako druhý muž evropských tabulek a při absenci obhájce titulu Karstena Warholma patří k favoritům. "Cílím na každou medaili, ale po dvou letech budu rád i za finále. Ale kdybych byl ve finále a neměl medaili, byl bych zklamaný," řekl Maslák, jehož poslední velkou akcí bylo ME 2018. Medaili by chtěl i se štafetou.

Na úspěchy v hale bude chtít navázat také Staněk, který se zotavil po problémech se stehenním svalem - na posledních třech vrcholných halových akcích bral medaili vždy. Má stříbro a bronz z HME 2017 a 2019 a stříbro z HMS 2018.

V životní formě je mílař Filip Sasínek, jehož český rekord 3:36,53 řadí na sedmé místo letošních evropských tabulek. Pětadvacetiletý český reprezentant má právě z haly největší úspěchy - byl bronzový na HME 2017 v Bělehradě a čtvrtý před dvěma lety v Glasgow.

Favoritem patnáctistovky bude novopečený halový evropský rekordman Jakob Ingebrigtsen, který na začátku února časem 3:31,80 zaostal o 76 setin za světovým rekordem Etiopana Samuela Tefery. Titul ale bude obhajovat Polák Marcin Lewandowski, dobrou formu letos prokázal i další domácí závodník Michal Rozmys. 

Česká nominace čítá 23 jmen, Jušku zastavila nemoc 

V Toruni bude celkem 23 českých reprezentantů. "Budu spokojený, pokud si každý vytvoří letošní maximum. Pokud ho někteří předvedou, tak máme pár medailových želízek. Ale o cenných kovech se vždy hrozně těžko mluví. Určitě se dá očekávat nemálo finálových umístění," zhodnotil reprezentační šéftrenér Jan Netscher.

Netscher zároveň litoval absence dvou zkušených závodníků vynucené zdravotními důvody. Halový mistr Evropy na 60 metrů překážek z roku 2011 Petr Svoboda nemůže startovat kvůli bolavé achilovce, stříbrného dálkaře z pražského HME 2015 Radka Jušku připravila o vrchol sezony nemoc.

Radek Juška
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Celkově je přihlášeno 733 atletů ze 47 zemí. "Jsem rád, že to číslo přihlášených atletů bylo rekordní. Ukazuje to apetit, který všichni mají do toho, aby se závodilo," řekl předseda Českého atletického svazu a viceprezident Evropské atletiky Libor Varhaník.

Ze soutěží bez české účasti bude velkým tahákem duel tyčkařů Armanda Duplantise a Renauda Lavillenieho. Světový rekordman a nejlepší světový atlet roku 2020 Duplantis je znovu ve skvělé formě, výkonem 610 centimetrů vévodí letošním tabulkám. Čtyřiatřicetiletý Francouz Lavillenie je v olympijské sezoně znovu šestimetrovým skokanem, o víkendu zapsal 606 centimetrů.

Kvůli opatřením proti koronaviru se šampionát v Toruni uskuteční v izolované "bublině" a bez diváků.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články