Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po revizi rekordů volá už i šéf Evropské atletiky

Lausanne - Prezident Evropské atletiky (EA) Svein Arne Hansen volá po tvrdších trestech za doping a chce se zabývat také přezkoumáním rekordních zápisů v reakci na dopingový skandál, který podle něj narušil samotné základy atletiky. Hansen představil nový projekt "Integrita v atletice" a tvrdí, že atletika musí sáhnout ke kulturní revoluci, aby napravila svou reputaci.

Balíček pomůcek pro anti-dopingové kontroly při MS 2011 v Tegu
zdroj: Reuters autor: Lee Jae-Won

Nynější čtyřletý trest Světové antidopingové agentury za těžký prohřešek proti dopingovým pravidlům není podle Hansena dostatečný. "Trest by měl být tvrdší, aby se závodníci po vážném provinění proti dopingovým pravidlům jen těžko mohli vrátit k atletice," prohlásil funkcionář. "A zároveň by se potrestaní atleti měli po návratu podrobit daleko většímu počtu dopingových testů," doplnil Nor.

Vedení EA připravuje také revizi evropských rekordů. "Je jasné, že existují určité pochybnosti a řada nezodpovězených otázek. Až dosud tomu nikdo nevěnoval pozornost a já si myslím, že teď je jiná situace a přišla ta správná doba," uvedl Hansen v tiskovém prohlášení. EA chce rovněž zavést vzdělávací dopingový program pro elitní atlety a úzce spolupracovat s vedením mezinárodní federace IAAF.

Hansen a vedení EA reagují na skandál v ruské atletice, kvůli němuž nesmějí ruští reprezentanti startovat v mezinárodních soutěžích včetně halového mistrovství světa v Portlandu. Ohrožena je i jejich účast na olympijských hrách v Riu. Někteří ruští funkcionáři už dostali doživotní tresty. "Nenapravíme tyto škody rychle, ale musíme začít. Kredit atletiky, důvěra veřejnosti, respekt, to jsou věci, které musíme napravit. A nemůžeme dělat kosmetické změny," řekl Hansen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články