Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pistoriusův případ dostal nový detektiv

Pretoria – Soud v jihoafrické Pretorii znovu odložil rozhodnutí o případném propuštění Oscara Pistoria z vazby na kauci. Hlavní vyšetřovatel Hilton Botha byl dnes z případu odvolán poté, co sám čelí obvinění z pokusu o sedminásobnou vraždu. Slyšení s atletem obžalovaným z úkladné vraždy své přítelkyně bude pokračovat zítra.

Hlavní detektiv v případu, v němž byl jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius obžalován z vraždy přítelkyně, je sám obviněn ze sedminásobného pokusu o vraždu. S případu byl proto stažen. "Připouštíme význam a závažnost záležitosti," řekla v souvislosti se změnami v čele vyšetřování Pistoriusovy kauzy šéfka jihoafrické policie Riah Phiyegová a oznámila jmenování nového hlavního vyšetřovatele.

Podle mluvčího jihoafrické policie Nevilla Malily byl detektiv Hilton Botha obviněn z toho, že před léty začal střílet na minibus, v němž v té chvíli bylo sedm lidí. Před soudem má stanout v květnu. Případ se stal v roce 2009 a poté byl prozatímně odložen. Obvinění proti Bothovi bylo obnoveno včera. 

Botha byl ve středu jedním ze svědků v rámci soudního slyšení v případu Pistorius; ten je obviněn, že v časných ranních hodinách 14. února zastřelil svou přítelkyni. Během výpovědi byl Botha nařčen, že na místě činu v atletově domě špatným postupem znehodnotil důkazy a musel ustoupit v některých klíčových podrobnostech své výpovědi.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak se incident odehrál podle Oscara Pistoria
Je nám líto, video expirovalo.
Jak se incident odehrál podle státního žalobce

Případ budí silné emoce a poprvé se k němu vyjádřila i rodina zabité modelky. "Reeva studovala právo, chtěla se stát advokátkou a bojovat proti násilí na ženách. Chtěla změnit svět k lepšímu. Pravda teď musí vyjít najevo, abychom se s tím všichni mohli vyrovnat," říká modelčin bratr.

"Oskar je mírumilovný, to je jeho přirozenost. Vypadá tvrdě a na veřejnosti vždy vystupoval jako hvězda, ve skutečnosti je ale velmi mírný a hodný člověk," hájí svého synovce Arnold Pistorius.

Sám atlet se dál hájí tím, že si přítelkyni spletl se zlodějem a zastřelil ji omylem. U soudu se neubránil slzám. Případ ale rozhodně nevyznívá jednoznačně. "Musím říct, že ve výpovědi pana Pistoria je řada nepravděpodobných okolností," upozorňuje právní expert Eddie Classen.

Zdroj
ČT24, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články