Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Pistorius obžalován z úkladné vraždy

Pretoria – Soud v jihoafrické Pretorii obžaloval běžce Oscara Pistoria z vraždy jeho přítelkyně, modelky Reevy Steenkampové. Tu měl zastřelit včera nad ránem ve svém domě. Poté, co si atlet vyslechl obžalobu, rozplakal se. Podrobnosti včerejšího incidentu policie zatím nezveřejnila. Soud taktéž rozhodl, že obžalovaný zůstane ve vazbě. Příští slyšení by se mělo konat příští úterý.

Pistorius vzal rozhodnutí soudu velmi těžce. Vzápětí poté, co si vyslechl obžalobu z úkladné vraždy, se atlet rozplakal. Soudní úředníci kolem ho museli uklidňovat. Státní žalobce označil Pistoriův čin za promyšlený a žádal, aby ho soudce ponechal za mřížemi. Soud jeho žádosti vyhověl a Pistorius tak zůstane va vazbě nejméně do příštího stání, které soudce naplánoval na úterý.

Běžce přivezlo k soudu policejní auto, tvář si zakrýval bundou a deskami. Přišli ho podpořit i jeho nejbližší - sestra, otec a bratr. Soudní síň byla zcela zaplněná.

Policie zatkla známého běžce včera poté, co se v jeho domě střílelo. Policie zde pak našla tělo jeho třicetileté přítelkyně. Jihoafrická média spekulovala, že modelka chtěla přítele v noci překvapit v jeho domě, jenže on si ji prý spletl se zlodějem a několikrát na ni vystřelil. Tuto verzi ale policie nepotvrdila.

Pistorius prý střílel skrz dveře

Steemkampová byla zasažena čtyřikrát – do hlavy, do hrudníku, do ruky a do pánve. Policisté zajistili na místě činu zbraň ráže 9 milimetrů. Pistoriův dům se nachází v přísně střežené čtvrti Pretorie. Dnes jihoafrická média uvedla, že atlet střílel skrz dveře do koupelny a jeho přítelkyně byla nalezena v kaluži krve. Svědci prý také slyšeli před střelbou v domě hluk.

Pistorius včera podstoupil lékařské testy a testy DNA. Vyšetřovatelé dnes budou pokračovat v zajišťování stop v jeho domě. U soudu by se mohly zveřejnit první detaily včerejšího incidentu. Pistoriův právník Kenny Oldwage uvedl, že je jeho klient v pořádku, ovšem velmi rozrušený.

Oscar Pistorius
zdroj: Isifa autor: Alet Pretorius/Foto24/Gallo Images/Getty Images

Zatčení populárního handicapovaného běžce šokovalo celou Jihoafrickou republiku, kde je Pistorius téměř národním hrdinou. Vražda v jeho domě dominuje všem stránkám místních deníků. Moderátor Talk Radia 702 John Robbie shrnul atmosféru do jedné otázky: "Jak je možné, že někdo z takové výšky spadne tak rychle dolů?"

Prezident Jacob Zuma kvůli tragédii dokonce odložil tradiční projev před parlamentem. Kvůli události už stáhnuly některé televize reklamy, ve kterých Pistorius vystupuje. Většina jeho sponzorů, včetně firmy Nike, se ale k incidentu ještě nevyjádřila a čeká na závěry policejního vyšetřování. 

Pistorius se narodil bez lýtkových kostí, a proto mu už v dětství amputovali obě nohy. Běhá ale se speciálními protézami a jako vůbec první postižený běžec soutěžil na olympiádě v Londýně, kde poměřil své síly se zdravými atlety. V běhu na 400 metrů se dokonce dostal do semifinále. Je také několikanásobným paralympijským vítězem.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Milady McGrathové
Zdroj
ČT24, BBC, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články