Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pistorius byl propuštěn na kauci

Pretorie – Jihoafrický soud rozhodl o tom, že Oscar Pistorius, podezřelý z vraždy přítelkyně Reevy Steenkampové, může být propuštěn na kauci. Zaplatí v přepočtu přes dva miliony korun, musí se pravidleně hlásit na policii a odevzdat pas. Samotný soudní proces začne začátkem června. Podle soudce obžaloba neprokázala, že v případě propuštění Pistorius před úřady uteče. Atlet od soudu poprvé odjel bez policejní houkačky.

Po týdenním jednání dnes nakonec soud v Pretorii rozhodl o tom, že atlet Oscar Pistorius může být propuštěn na kauci. Tu soudce Desmond Nair stanovil na 1 milion jihoafrických randů, což je v přepočtu asi 2,2 milionu korun. Pistorius se nesmí přiblížit ke svému domu ani ke svědkům. Musí odevzdat pas a dvakrát týdně se hlásit na místní policii. Nesmí se dotknout alkoholu,  odevzdá všechny své zbraně musí být neustále dostupný na uvedeném telefonu. Samotný soudní proces začne 4. června, Pistoriusovi hrozí až doživotí.

Pistorius čelí obžalobě z úkladné vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové. Tu měl podle státního žalobce zastřelit v koupelně svého domu. Pistorius se brání, že si ji spletl se zlodějem. 

Obžaloba žádala zamítnutí kauce, argumentovala přitom hrozbou, že by mohl handicapovaný atlet utéct do zahraničí. Propuštění na kauci státní žalobce nedoporučil ani z důvodu, že je prý obžalovaný násilník.

Jenže to soud zavrhl a nakonec kauci povolil. Rozhodnutí, proč tak učinil, přitom předčítal soudce skoro dvě hodiny. Žalobcům se podle jihoafrického soudu nepodařilo prokázat, že by měl atlet dlouhodobé sklony k násilí. Soud se neobává ani obecného ohrožení, ani se nedomnívá, že by mohl Pistorius uprchnout.

Soudce přitom zmínil, že jen obtížně chápe, jak mohl Pistorius střílet na dveře koupelny, aniž by se přesvědčil, kdo je uvnitř. Kritizoval ale i vyšetřovatele Hiltona Bothu, který byl z případu odvolán poté, co sám čelí obvinění ze sedminásobného pokusu o vraždu. Nair ale zdůraznil, že Bothovo obvinění nemá s Pistoriusovým případem nic společného. 

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Petra Zavadila

Řada jihoafrických právníků i novinářů říká, že soudcovo rozhodnutí o propuštění na kauci se dalo očekávat. Nad čím ale média i odborníci žasnou, je její výše. Podle mnohých měla být kauce mnohem vyšší. Pro profesionálního sportovce s obrovským množstvím sponzorů není problém peníze sehnat.

Rozhodnutí soudu potěšilo Pistoriusovu rodinu, rozpačitější byly reakce rodiny zastřelené Steenkampové. Ta ví, že Reevě život nikdo nevrátí, chce proto alespoň pravdu a spravedlnost. Kauza rozdělila Jihoafričany na dva tábory - jedni za šestadvacetiletým atletem stále stojí a věří jeho verzi, že si přítelkyni spletl se zlodějem, druzí jsou zklamaní.

Oscar Pistorius je nyní v domě svého strýce. Do vlastního domu, kde Reeva Steenkampová na Valentýna zemřela, mu soudce vstup zakázal. 

Zdroj
ČT24, ČTK, BBC, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články