Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Ozdobami Czech Indoor Gala budou Mäki, Svoboda a Juška

Jeden ze svátků domácí halové sezony je tu. Na ostravském mítinku Czech Indoor Gala se představí čeští rekordmani Radek Juška a Petr Svoboda, v akci bude také Kristiina Mäki či Lada Vondrová. Přímý přenos z Czech Indoor Gala sledujte od 17:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: V Ostravě proběhne Czech Indoor Gala 2023

Juška na Czech Indoor Gala před dvěma lety zvítězil, loni obsadil pátou příčku. V této sezoně se ještě nepřiblížil osmimetrové hranici. Jeho maximem zůstává 772 centimetrů z úvodního halového startu v Jablonci. "Sektor v Ostravě mám rád. V Ostravě je vždy skvělé publikum a věřím, že díky jeho podpoře ze sebe vydáme to nejlepší," uvedl.

Někdejší halový mistr Evropy Svoboda patří i v osmatřiceti letech k předním závodníkům na 60 metrů překážek, výkonem 7,59 z Jablonce se dělí o sedmé místo letošních světových tabulek. V Ostravě může startovat díky tomu, že se po pěti letech vracejí překážky do programu. V roce 2018 Svoboda zvítězil.

Na patnáctistovce čeká zajímavý duel aktuálně nejlepší českou mílařku Kristiinu Mäki. Běžkyně s finskými kořeny se utká s tradiční finskou rivalkou Sarou Lappalainenovou (za svobodna Kuivistovou). "Na závod se moc těším. Mám za sebou kvalitní přípravu, tak věřím, že to bude vidět. Těším se na souboj se Sarou. Má za sebou operaci achilovky, takže bude hodně motivovaná k návratu," uvedla šestá žena loňského ME v Mnichově Mäki.

Velmi kvalitní obsazení by měla mít ženská čtvrtka. Vítězka mítinku z roku 2020 a největší domácí naděje Vondrová by se měla utkat se čtvrtou ženou loňského MS Lieke Klaverovou, která má řadu velkých medailí jako členka nizozemských štafet. V životní formě je další Češka Tereza Petržilková, která časem 52,74 vede průběžné národní tabulky. "Zlepšila jsem se v podstatě ve všech tréninkových atributech a je to znát i na výsledcích. Ráda bych útočila na ostrý limit pro HME v Istanbulu, který je 52,20," uvedla.

Na vstup do sezony se v Ostravě chystá tyčkařka Amálie Švábíková. Hlavní favoritkou její soutěže bude Slovinka Tina Šutejová, která na Czech Indoor Gala triumfovala v letech 2020 a 2021. Premiéru v Ostravě bude mít Kanaďanka Alysha Newmanová, vítězka Her Commonwealthu a finalistka světových šampionátů.

V ženském trojskoku prožije Hrubá mezinárodní premiéru v této disciplíně. Někdejší juniorská mistryně světa chce kombinovat výšku a trojskok. Když trojskok vyzkoušela před pěti lety, dostala se přes třináct metrů. Tuto hranici zatím letos na menších domácích závodech nepřekonala. Favoritkami soutěže budou trojskokanky s osobními rekordy daleko za čtrnáct metrů Neja Filipičová ze Slovinska a Britka Naomi Metzgerová.

Na šedesátce bude obhajovat vítězství Jan Veleba, který před rokem triumfoval ve vyrovnaném osobním rekordu 6,65. Společně s domácím sprinterem Zdeňkem Stromšíkem budou vzdorovat mimo jiné Jeremiahu Azovi z Británie, který byl loni třetí na stovce na ME. Stromšík by chtěl navázat na dobrý výkon z Jablonce, kde zaběhl čas 6,68. "Zítřejší závod je pro mě důležitý směrem k rankingu pro halový evropský šampionát v Istanbulu. V této hale trávím ohromné množství času a závodit před domácím publikem je vždy velká motivace," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články