Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Povídání o kopané

Ostře sledované jednání IAAF. Přijdou ruští atleti o Rio?

Monako - Rada Mezinárodní atletické federace IAAF se dnes bude na videokonferenci v Monaku zabývat doporučením Světové antidopingové agentury WADA na vyloučení ruského svazu. Ruským reprezentantům tak kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu hrozí neúčast na soutěžích včetně olympijských her. Ministr sportu Vitalij Mutko oznámil, že Rusko nabízí "rozsáhlou spolupráci" na dopingových reformách a je připraveno zřídit novou antidopingovou agenturu.

Maria Savinovová
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Ruská atletická federace ve čtvrtek zaslala IAAF vyjádření k dopingové aféře svých reprezentantů. "Vyjmenovali jsme kroky v boji s dopingem, které jsme už v poslední době přijali a které budou nyní následovat. Odpověděli jsme na všechna obvinění komise WADA," uvedl generální sekretář ruského svazu Michail Butov.

"Pokud má v tomto ohledu otázky či připomínky WADA, IAAF nebo MOV, jsme připraveni udělat vše pro to, aby naše laboratoř získala znovu certifikaci. Nebo ji reformujeme nebo zřídíme novou antidopingovou agenturu," navrhuje Mutko.

Jiná rétorika

"Moskva změnila svou rétoriku. Původní reakce byly velmi kritické a vůči vyšetřovatelům odmítavé. Rusové vinili agenturu WADA z politivky motivovaného útoku. Po zasedání prezidenta Vladimira Putina s dalšími sportovními činiteli se rétorika mění a není už tak jednoznačná. Rusko stále říká, že důkazy nejsou, jenže ne všechno bylo zveřejněno," upozornil zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Celou kauzu odstartovalo zveřejnění zprávy Mezinárodní antidopingové agentury WADA. Ta v ní mimo jiné navrhla doživotní zákaz činnosti čtyřem trenérům, jednomu lékaři a pěti sportovcům: olympijské vítězce v běhu na 800 metrů z Londýna Marii Savinovové, bronzové medailistce ze stejného závodu Jekatěrině Poistogovové a další běžkyním Kristině Ugarovové, Anastasii Bazdyrevové a Taťjaně Mjazinové. WADA dále odebrala akreditaci moskevské antidopingové laboratoři. Její ředitel Grigorij Rodčenkov rezignoval. Podle zveřejněné zprávy měl údajně zničit před loňským prosincovým auditem přes 1400 uchovaných vzorků.

Rusko odmítá kolektivní vinu

WADA doporučila vyloučit Rusko z IAAF, plošný zákaz startů však mnohé sportovní osobnosti odmítly. Vyslovil se proti němu právě i Putin. "Sportovci, kteří neměli s dopingem nikdy nic společného, nemohou doplácet na ty, kteří porušují pravidla," uvedl.

"Sport má v Rusku velmi silnou pozici, sportovci jsou celebritami a národními hrdiny. Mnozí zasedají v parlamentu, a když se jim něco podaří, jsou téměř automaticky přijímáni v Kremlu a dostávají řády a medaili od prezidenta. Sportovci jsou ikonami a Rusové se na sport dívají jako na jednu z nejdůležitějších složek veřejného života v zemi. Takže pro Rusy je to obrovská rána," připomněl Karas.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články