Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Ostré limity, přeje si šéf české atletiky od Czech Indoor Gala. Stromšík věří v podporu fanoušků

V Ostravě se koná atletický mítink Czech Indoor Gala. K největším osobnostem budou patřit domácí rekordmani Radek Juška a Petr Svoboda či finalistka olympijských her v Tokiu mílařka Kristiina Mäki. Podle šéfa české atletiky Libora Varhaníka se jedná o klíčovou akci pro domácí atlety s výhledem na další vývoj sezony. Přímý přenos sledujte od 17:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: V Ostravě proběhne Czech Indoor Gala 2023

"Je to klíčové zastavení v cestě našich atletů nejen na halové mistrovství Evropy v Istanbulu, ale i na další světové či evropské akce. Hlavní myšlenka atletického svazu pro tento mítink je, aby se mohli atleti potkat s kvalitní konkurencí ve svých disciplínách," řekl v rozhovoru pro ČT sport hlavní muž atletického svazu Libor Varhaník.

Byl by rád, aby čeští atleti skrze mítink měli srovnání. "A aby mohli sbírat body do rankingu světové atletiky, které by je mohly katapultovat na mistrovství. Pevně doufám, že se dočkáme nějakých ostrých limitů," uvedl šéf české atletiky Varhaník.

Czech Infoor Gala je mezinárodní mítink zařazený do stříbrné kategorie World Athletics Indoor Tour. "Je to druhá nejvyšší kategorie halových mítinků na světě," dodal Varhaník.

Kristiina Mäki
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"Od té zlaté ji nedělí ani tak rozsah disciplín a kvalita, ale spíš finanční pojetí odměn, které my vzhledem k ekonomické situaci, ve které se český sport nachází, nemůžeme dovolit. Snažíme se chovat efektivně v tom, abychom tady pro naše atlety byli a vytvořili jim příležitosti," vysvětlil.

"První cíl pro sezonu je ten, abychom v celé šíři viděli, jak vypadá příprava. Jsou před námi závody mistrovství České republiky. Měli bychom vidět dobře připravené, motivované atlety. Přál bych si, abychom zůstali na vlně a nějakou medaili z Istanbulu přivezli," doplnil Varahník.

Na šedesátce bude obhajovat vítězství Jan Veleba, který před rokem triumfoval ve vyrovnaném osobním rekordu 6,65. Společně s domácím sprinterem Zdeňkem Stromšíkem budou vzdorovat mimo jiné Jeremiahu Azovi z Británie, který byl loni třetí na stovce na evropském šampionátu.

Zdeněk Stromšík (vlevo)
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

"Jsem na tom výborně, na tréninku to vypadá dobře. Budu se určitě snažit o sezonní výkon a uvidíme, co z toho nakonec bude. Může mi k tomu pomoct jedině dobrá forma. Na taktice nic nevymyslím, běžím rovně asi sedm sekund. A běžet bez zaváhání," řekl Stromšík.

"Tady jsou závody vždy skvělé. Je to výborný tunel na rozcvičení, což není ve světě běžné, to beru jako velkou výhodu," uvedl trojnásobný mistr ČR ve sprintu na 60 metrů. Spoléhá i na velkou podporu od fanoušků. Organizátoři hlásí vyprodanou kapacitu.

V ostravské hale bude k vidění také kvalitně obsazená čtvrtka včetně české jedničky Lady Vondrové, jež tento mítink ovládla v roce 2020. Premiéru bude mít ženský trojskok, v němž se představí i výškařka Michaela Hrubá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články