Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AMUNDI Czech Ladies Challenge

Ostravská hala přivítá atletické hvězdy. Tentoglu hlásí dobrou formu, Walsh vyzve Staňka

Ostravská hala přivítá světové i domácí atletické hvězdy. Mítink Czech Indoor Gala je poprvé v nejvyšší kategorii World Indoor Tour, takže do Česka zavítá řada medailistů z vrcholných akcí. Sezonu zde zahájí řecký dálkař Miltiadis Tentoglu a novozélandský koulař Tom Walsh. Nebudou chybět ani oba čeští medailisté z loňského halového mistrovství Evropy – koulař Tomáš Staněk a tyčkařka Amálie Švábíková. Přímý přenos Czech Indoor Gala sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 16:50. 

Miltiadis Tentoglu
zdroj: Reuters

Olympijský vítěz a mistr světa v hale i pod otevřeným nebem Tentoglu do Ostravy jezdí pravidelně. V hale zde bude závodit počtvrté, pravidelně závodí na Zlaté tretře. "Jsem v dobré formě, cítím se silný. Obvykle v prvních závodech sezony neskáču moc daleko. Budu se snažit o výkon, který pak můžu považovat za dobrý start do sezony," uvedl vítěz Czech Indoor Gala z let 2018 a 2020 pro Českou televizi.

Tentoglu si chce vzít zpět rekord mítinku, o který ho předloni výkonem 821 centimetrů připravil Švéd Thobias Montler. V dálkařské soutěži se představí i český rekordman Radek Juška a talentovaný Petr Meindlschmid.

"Budou tady velmi dobří dálkaři. Radka Jušku hodně respektuji. Jeho poslední sezona byla skvělá. Těším se na závod a doufám, že zvítězím, rád vyhrávám," řekl s úsměvem řecký dálkař. 

Mäki kvůli problémům s achilovkou ukončila halovou sezonu

Mílařka Kristiina Sasínek Mäki kvůli problémům s achilovkou ukončila halovou sezonu. V noze má zánět, proto česká rekordmanka v běhu na 1500, 3000 i 5000 metrů přijde také o elitní mítink Czech Indoor Gala v Ostravě. Rodačka z Finska uvedla, že v olympijském roce nechce nic riskovat, a tak se rozhodla soustředit na léto. "Před prvním startem roku v Lucemburku mi po tréninku otekla achilovka. Následná vyšetření odhalila zánět, takže jsem se po dohodě s trenérem rozhodla ukončit halovou sezonu," vysvětlila.

Z novozélandského léta přiletěl do české zimy koulař Walsh. Mistr světa z roku 2017 a dvojnásobný halový mistr světa z let 2016 a 2018 má rád halové soutěže. "Je tam bližší kontakt s diváky," uvedl. Před startem sezony cítí dobrou formu a věří si na výkon za 21,5 metru. Staněk na rozdíl od Walshe už sezonu zahájil. Na Jablonecké hale obsadil druhou příčku výkonem 20,83 metru. V Ostravě by se chtěl zlepšit. 

V Jablonci minulý týden zazářila sprinterka Karolína Maňasová, která časem 7,23 sekundy vyrovnala český rekord Kláry Seidlové na 60 metrů. Ostrava je pro ni domácí halou. "Doufám, že ten český rekord posunu. Já se nerada dělím," uvedla.

Nejbližší vrcholnou atletickou akcí je halové mistrovství světa, které přivítá 1. až 3. března Glasgow. Tam se žebříček uzavírá zhruba za tři týdny a Maňasová je zatím těsně pod čarou. Po rekordním běhu v Jablonci nad Nisou ji dělí jen čtyři setiny od ostrého limitu 7,19 sekundy. "Já jsem říkala, že nechci pouštět do éteru nějaký čas, který mám v hlavě, ale musím přiznat, že na ten limit trošičku pomýšlím. Na halové mistrovství světa určitě myslím," svěřila se.

Věří, že jí pomůže špičková konkurence v čele s Polkou Ewou Swobodovou, která v sobotu v Lodži zaběhla nejlepší světový čas roku – 7,04 sekundy. V ohrožení tak může být osm let starý rekord mítinku 7,10 sekundy. Hvězdou mužské šedesátky bude halový mistr Evropy Samuele Ceccarelli z Itálie.

Silné obsazení bude mít ženská čtvrtka s Nizozemkou Lieke Klaverovou a Polkou Justynou Šwietou-Erseticovou. Na startu budou i české reprezentantky Lada Vondrová, Tereza Petržilková a Lurdes Gloria Manuel. Švábíková se utká s dalšími předními evropskými tyčkařkami, Slovinkou Tinou Šutejovou a Švýcarkou Angelicou Moserovou.

Hlavní program Czech Indoor Gala:

16:20 – skok o tyči, ženy
17:01 – vrh koulí, muži
17:16 – běh na 800 metrů, muži
17:40 – běh na míli, ženy
17:50 – skok do dálky, muži
17:52 – běh na 60 metrů, muži
17:58 – běh na 400 metrů, muži
18:11 – běh na 60 metrů, ženy
18:17 – běh na 400 metrů, ženy
18:30 – běh na 60 metrů s překážkami, ženy
18:37 – běh na 200 metrů, muži
18:48 – běh na 1500 metrů, muži

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články