Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ostrava vítá atletický svátek. Na Zlaté tretře se představí světové hvězdy i domácí elita

Atletická Zlatá tretra vstupuje do éry bez sprinterské superstar Usaina Bolta, který byl do loňska devětkrát hlavním tahákem mítinku. I 57. ročník má ale nabitý program a na startu bude řada úřadujících mistrů světa i česká atletická elita. Loučit se tentokrát budou německý diskař Robert Harting a sprinter Kim Collins. Přímý přenos atletického mítinku Zlatá tretra vysílá živě od 16:00 ČT sport a web ctsport.cz 

Jakub Vadlejch
zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Mužská stovka po loňském Boltově loučení přinese duel světového šampiona Justina Gatlina s druhým mužem letošních tabulek Michaelem Rodgersem, který vyhrál na Odložilově memoriálu v čase 9,92 sekundy, a vycházející britskou hvězdou Reecem Prescodem.

Mezi vrcholy mítinku by měla patřit dálka, které budou přihlížet i světový rekordman Mike Powell a držitel evropského historického maxima Robert Emmijan. Závodit budou úřadující mistr světa Luvo Manyonga z JAR i devatenáctiletý Kubánec Juan Miguel Echevarría, který se v neděli ve Stockholmu blýskl veleskokem 883 cm s těsně nepovolenou podporou větru. Domácí fanoušci mohou držet palce českému rekordmanovi Radku Juškovi. 

Největší domácí nadějí bude oštěpař Jakub Vadlejch. Úřadující vicemistr světa má letos skvělou formu, na Odložilově memoriálu hodil 89,02 metru. Na Zlaté tretře, jejímž ředitelem je jeho trenér Jan Železný, by rád poprvé v životě přehodil devadesátku. Na tu bude útočit také německý olympijský šampion Thomas Röhler, který už letos hodil 91,78. Kvůli zranění ale bude chybět světový šampion Johannes Vetter.

Těžkou pozici bude mít mezi koulaři Tomáš Staněk. Český rekordman se teprve postupně dostává do formy po zranění třísla a znovu se utká se soupeři, kteří pravidelně přehazují dvaadvacetimetrovou hranici. Světový šampion Tom Walsh z Nového Zélandu a olympijský vítěz Ryan Crouser z USA by měli útočit na rekord mítinku, který od roku 2007 drží výkonem 21,77 Američan Reese Hoffa.

Výškařský sektor nabídne další souboj světového šampiona Mutaze Issy Baršima s halovým mistrem světa Danilem Lysenkem z Ruska. O tyči bude laťku překonávat mistr světa Sam Kendricks. Na čtvrtce se bude o vylepšení svého letošního maxima snažit český rekordman Pavel Maslák. Se specialisty se utká mistr světa v trojskoku Christian Taylor, který v této sezoně běhá i čtvrtku a touží po pokoření hranice 44 sekund.

Hlavní ženskou hvězdou na dvoustovce bude nizozemská sprinterka Dafne Schippersová. Mílařská světová rekordmanka Genzebe Dibabaová si vyzkouší rychlost v závodě na 800 metrů. Kladivářka Anita Wlodarczyková tentokrát nepřijela jako jasná jednička této disciplíny, očekává se její souboj s vedoucí ženou světových tabulek Gwen Berryovou z USA.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články