Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Oštěpaři Veselý s Frydrychem a koulař Žalský jsou na ME ve finále

Barcelona - Do finále atletického mistrovství Evropy postoupili oštěpaři Vítězslav Veselý s Petrem Frydrychem a koulař Antonín Žalský, i když ani jeden z nich nepřekonal vypsaný limit. Třetí z českých oštěpařů Jakub Vadlejch v kvalifikaci neuspěl, stejně jako mezi koulaři Remigius Machura mladší. Nejblíže k limitu měl dnes z českých vrhačů Žalský, jenž dosáhl hned prvním pokusem výkonu 19,93 a v sobotu ho čeká první velké finále v kariéře. K přímému postupu mu chybělo sedm centimetrů. Třicetiletý koulař obsadil celkově osmé místo, k postupu by mu stačily i další pokusy 19,78 a 19,74.

Úspěšní čeští oštěpaři postoupili z 9., respektive 10. místa. Veselý skončil v první kvalifikační skupině na šestém místě výkonem 77,76 metru a musel čekat, jak si povedou soupeři včetně druhého muže letošních světových tabulek Frydrycha v "béčku". Další český reprezentant Jakub Vadlejch obsadil v "áčku" 10. místo hodem dlouhým 76,04 a s vyhlídkami na finále se musel rozloučit.

Limit 81 metrů splnili nakonec jen tři muži - Finové Teemu Wirkkala, Tero Pitkämäki a Němec Matthias de Zordo. Velké trápení prožil dvojnásobný olympijský vítěz a obhájce titulu Andreas Thorkildsen z Norska, jenž po dvou přešlapech hodil jen 78,82. V konečném účtování to znamenalo šestou příčku. Jako poslední, dvanáctý, postoupil ruský veterán Sergej Makarov výkonem 76,69, takže Vadlejcha dělilo od sobotního finále 65 centimetrů.

Do semifinále se probojovala překážkářka Lucie Škrobáková. Ve třetím rozběhu na stometrové trati skončila česká rekordmanka čtvrtá za 13,15 sekundy a postoupila jako první s časem. Přímý postup utekl halové vicemistryni Evropy z loňska o jedno místo.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články