Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Organizátory sportovních akcí trápí nabitá podzimní termínovka i nejasnosti okolo cestování

Světový pohár v biatlonu se na začátku března ještě odjel, byť bez diváků. Poté už nouzový stav další sportovní podniky nedovolil. Kvůli vládním opatřením byly zrušeny bez náhrady třeba tenisový turnaj Prague Open nebo golfové Czech Masters. Jiné sportovní akce byly přeloženy, například ME v judu už opakovaně. A organizátory zatím trápí nejistota, kdy a zda vůbec se uskuteční. Tento i další rozhovory najdete nově také v audioverzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Hostem úterního vydání 14. dubna od 12:30 bude předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška.

zdroj: ČSJu

Mistrovství Evropy v judu se mělo v Praze konat poprvé od roku 1991. Původním termínem byl první květnový víkend, kvůli současné situaci ale byla akce posunuta nejdříve na červen, a aktuálně dokonce až na listopad.

"Hned jak pandemie začala, věděli jsme, že termín 1. května je nereálný. Ale říkali jsme si, že v červnu by to mohlo už být dobré. A to jsme se hodně spletli. Teď ani nevíme, co bude na podzim, protože základní podmínkou pořádání samozřejmě je, aby se mohly zúčastnit pokud možno všechny evropské státy," uvedl předseda Českého svazu juda Jiří Dolejš.

Pro domácí judo je šampionát nesmírně důležitou akcí. Jednak by měl pomoci tradiční úpolový sport zpopularizovat a kromě toho šlo o jedinečnou příležitost představit publiku ve vrcholné formě olympijského vítěze Lukáše Krpálka. Přesto samozřejmě byla ve hře i možnost mistrovství zrušit úplně.

"Probírali jsme všechny možné varianty, opět jsme v přípravě vlastně na začátku. Nikdo nám teď neřekne, jaká bude v listopadu situace. Samozřejmě jde o vytíženost haly během šampionátu a návštěvnost obecně. To je plno neznámých, se kterými se budeme muset poprat. Mistrovství tu nebylo 29 let. Tenkrát bylo velmi povedené a měli jsme za to, že i současná generace si ho zaslouží," vysvětlil Dolejš.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Podobný osud potkal i Pražské primátorky, legendární veslařský závod s více než stoletou tradicí. "My už jsme podobnou situaci zažili před sedmi lety, když se jubilejní stý ročník překládal kvůli povodním. Teď je ale situace mnohem horší, je tu řada neznámých. Náhradní zářijový termín bude určitě velkou komplikací pro příjezdy mezinárodních posádek, zejména v kategorii univerzitních osmiveslic," vysvětlil Marek Tesař z marketingové společnosti Raul.

Velkým problémem už teď je očekávaná kolize termínů s dalšími akcemi v Praze. "Hodně akcí se překládá z května a června na období po prázdninách. Takže v září, pokud se tedy bude moct závodit, to bude pořádný nátřesk. Přímo proti nám jde Světový pohár slalomářů v Troji. S nimi jsme v úzkém kontaktu a ladíme program tak, aby fanoušci ani diváci v České televizi nebyli o nic ochuzeni," doplnil Tesař. Primátorky by se měly jet o víkendu 19.–20. září.

Horší je situace s podnikem světové tour plážových volejbalistů v Ostravě. Ten se měl přesunout rovněž na září, zatím ale nemá ani přesný termín. "Tady je stejný problém jako u judistů. Na takovou akci mají přijet hráči z celého světa a netušíme, jaká bude v té které zemi zrovna situace. A pak je tu finanční hledisko. Na podobné akce výrazně přispívá stát, který nám teď není schopen říct, nakolik nás za této situace bude moct podpořit," objasnil Tesař.

Jedna tradiční a velmi oblíbená akce v Ostravě už svůj zářijový termín má. Zlatá tretra by světové atletické hvězdy měla přivítat ve Vítkovicích 8. září. Dosud se mítink nekonal jen v roce 1999 kvůli nezájmu sponzorů. Manažer Tretry Alfons Juck se podobného scénáře ani při koronavirové krizi neobává.

"Jsme optimisté. Ovšem v jaké podobě, v jakém formátu a pro které atlety budeme moct letos mítink uspořádat, to je samozřejmě otazník. Původně jsme chtěli letos Tretru koncipovat jako představení české špičky před Tokiem, s možností plnit olympijské limity. To jsme museli odložit na příští, jubilejní šedesátý ročník. Tento rok tak chceme brát jako možnost pro závodníky i diváky oslavit návrat do normálního života," uvedl Juck.

Zlatá tretra by vzhledem k odložení olympijských her a postupně řídnoucímu kalendáři Diamantové ligy mohla být jedním z vrcholů atletické sezony. "Počítáme s účastí kompletní české špičky a uděláme všechno pro to, aby u nás startovali všichni ti, s kterými jsme byli dohodnutí na původní termín. Teď ale můžeme jen těžko odhadovat, jak to bude vypadat v září, zejména co se týká cestování," dodal Juck.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články